Nieuws
15 januari 2024
Operatie? Eerst je digitale tweeling onder het mes >
Het lijkt wel science fiction: op de ‘digitale tweeling’ van een patiënt met een beroerte of hersenbloeding testen wat de beste behandeling is voor deze patiënt. Nu nog toekomstmuziek.
Lees meer >
12 januari 2024
Nanda Piersma stopt als lector Responsible IT >
Nanda Piersma stopt per 1 januari 2024 als lector Responsible IT bij de HvA, omdat zij kiest voor een andere werk-privébalans. Piersma blijft verbonden aan de HvA als wetenschappelijk directeur van het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence bij de faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie.
Lees meer >
11 januari 2024
Mohammad Rezazade Mehrizi en Wendy Günther ontvangen NWO-onderzoeksbeurs >
De Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) heeft de organisatiewetenschappers Mohammad Rezazade Mehrizi en Wendy Günther een onderzoekssubsidie van een miljoen euro toegekend.
Lees meer >
11 januari 2024
Augmedit, Ellogon.AI, Kepler Vision en Layco naar regionale voorronde Zorginnovatieprijs 2024 >
De vier meest veelbelovende innovatieve scale-ups in de zorg zijn bekend. Deze zorginnovators en vertegenwoordigers uit de regio maken kans op een plek in de finale van de Nationale Zorginnovatieprijs 2024: de prijs voor de meest innovatieve scale-up op het gebied van zorg en welzijn.
Lees meer >
11 januari 2024
Hoe AI afgelopen jaar het onderwijs opschudde en de zorg werk uit handen nam >
Het gebeurt niet zo vaak dat een technologie in een jaar tijd complete beroepen op z'n kop zet óf juist de potentie voor de komende jaren laat zien. 2023 was het jaar waarin heel veel mensen de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) gingen inzien.
Lees meer >
8 januari 2024
Consortium onder leiding van Amsterdam UMC krijgt €6,1M voor AI in medische beeldvorming project >
Het AI4AI-project heeft 6,1 miljoen euro gekregen om AI te ontwikkelen met als doel de grote vraag naar gespecialiseerd personeel in de gezondheidszorg te helpen verlichten door het verzamelen en interpreteren van medische beelden toegankelijker te maken.
Lees meer >
7 januari 2024
Hoe AI steeds meer verkiezingen beïnvloedt >
Marietje Schaake, directeur Technologiebeleid aan de Amerikaanse universiteit Stanford, schetst wat de opkomst van AI betekent voor verkiezingen.
Lees meer >
5 januari 2024
Deskundigen verbaasd over gebruik AI-technieken door politie >
De politie experimenteert met gezichtsherkenningstechnologie, terwijl er nog nauwelijks regels voor zijn. Dat verbaast deskundigen.
Lees meer >
4 januari 2024
Werken bij KPN via AI >
Zeven bedrijven, waaronder KPN, hebben het Arbeidsmatchplatform opgericht. Een maatschappelijke start-up die met hulp van artificial intelligence (AI) op zoek gaat naar onbenut potentieel op de arbeidsmarkt. Dat is belangrijk voor de energietransitie maar ook voor de uitrol van glasvezel.
Lees meer >
29 April 2024
Kan kunstmatige intelligentie ons helpen bij het kleuren van kankerweefselmonsters? >
Onderzoeker Sara Pires de Oliveira ontving vorige week financiering van NWO om dit concept te onderzoeken.
Lees meer >
23 April 2024
Hyperscenario's van het gebruik van kunstmatige intelligentie: een essay door Nanda Piersma >
In haar essay bespreekt Nanda Piersma, verbonden aan het CREATE-IT APPLIED RESEARCH van de HvA, de complexiteit van kunstmatige intelligentie en hoe de inzet door mensen de sleutel is tot verantwoordelijk gebruik.
Lees meer >
22 April 2024
Verantwoord verbinden op sociale media: het RE-LINK project >
In het ERC-project RE-LINK onderzoekt Fernando P. Santos met zijn team de sociale effecten van algoritmen voor linkaanbevelingen op sociale media.
Lees meer >
22 April 2024
Hoe kunstmatige intelligentie en data de voetbalwereld veranderen >
Kunstmatige intelligentie verandert de manier waarop voetbalcoaches hoekschoppen analyseren en verbeteren, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Google DeepMind en Liverpool FC.
Lees meer >
21 April 2024
CWI oproep programme development semester 2025/2026/2027 >
Heb je een onderzoeksthema op het gebied van wiskunde of informatica dat meer aandacht verdient? Zou je graag meer samenwerking willen organiseren binnen de Nederlandse wetenschappelijke gemeenschap?
Lees meer >