Nieuws

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >

Het samenspel van media, democratie en technologie: navigeren door vertrouwen en desinformatie

19 Juni 2024

Het samenspel van media, democratie en technologie: navigeren door vertrouwen en desinformatie >

In het steeds evoluerende sociale landschap van de 21e eeuw is de ingewikkelde wisselwerking tussen media, democratie en technologie een centraal thema geworden. Dit dynamische trio vormt de kern van een complexe en voortdurend veranderende relatie die vorm geeft aan de manier waarop samenlevingen functioneren, de manier waarop informatie wordt verspreid en de mate waarin democratische principes worden gehandhaafd.

Lees meer >

Begeleiden van de digitale toekomst: inzichten van Joris van Hoboken

19 Juni 2024

Begeleiden van de digitale toekomst: inzichten van Joris van Hoboken >

Naarmate we dieper het digitale tijdperk ingaan, hebben platforms als Facebook en X onze samenleving aanzienlijk hervormd. De komst van de kwantumtechnologie staat op het punt om nog diepgaandere veranderingen teweeg te brengen. Dit roept een essentiële vraag op: hoe kunnen we de rechten van burgers en de democratische belangen beschermen te midden van de snelle technologische vooruitgang? Joris van Hoboken, hoogleraar Informatierecht met een focus op digitale infrastructuur, wil dit vraagstuk de komende jaren uitgebreid onderzoeken.

Lees meer >

 Tim Baarslag benoemd tot hoogleraar Wiskunde van Coöperatieve AI aan de TU Eindhoven

19 Juni 2024

Tim Baarslag benoemd tot hoogleraar Wiskunde van Coöperatieve AI aan de TU Eindhoven >

AI is van cruciaal belang geworden voor de moderne samenleving en krijgt wereldwijde aandacht vanwege het succes ervan op het gebied van beeldherkenning, natuurlijke taalverwerking en medische diagnose. Op dezelfde manier heeft de wiskundige analyse diverse kwesties aangepakt, van transport tot investeringsstrategieën. De samensmelting van deze velden, bekend als de Wiskunde van Coöperatieve AI, heeft tot doel een theorie te ontwikkelen voor intelligente gezamenlijke besluitvorming. Het nieuwe lectoraat van Tim Baarslag aan de TU Eindhoven richt zich op dit opkomende vakgebied.

Lees meer >

 Hack4Her 2024: een viering van vrouwen in technologie en innovatie

18 Juni 2024

Hack4Her 2024: een viering van vrouwen in technologie en innovatie >

Amsterdam, 10 juni 2024 — Het derde jaarlijkse Hack4Her-evenement werd op 9 juni 2024 succesvol afgesloten aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Gedurende drie transformatieve dagen bracht Hack4Her 2024 meer dan 100 deelnemers uit heel Nederland samen, waaronder studenten, professionals en leiders uit de industrie, allemaal verenigd in hun toewijding aan het creëren van op vrouwen gerichte technologieruimtes en het bevorderen van genderdiversiteit in technologie.

Lees meer >

 Twee HvA AI Projecten Ontvangen RAAK Publiekssubsidie

27 Mei 2024

Twee HvA AI Projecten Ontvangen RAAK Publiekssubsidie >

Subsidie voor onderzoeksprojecten over praktisch toepasbare AI-oplossingen. 

Lees meer >

ChatGPT van OpenAI: de empathische AI

22 Mei 2024

ChatGPT van OpenAI: de empathische AI >

Deze week onthulde OpenAI zijn nieuwste AI-technologie, met een vrolijke vrouwenstem die snel en empathisch reageert. Wat begon als een eenvoudige tekstgebaseerde chatbot wordt nu een virtuele metgezel.

Lees meer >

 Nederlands AI-bewustzijn en onderzoeksprioriteiten: belangrijkste bevindingen

22 Mei 2024

Nederlands AI-bewustzijn en onderzoeksprioriteiten: belangrijkste bevindingen >

Een onderzoek van Waag Futurelab en Ipsos I&O, in opdracht van de Nederlandse AI Coalitie, beoordeelde het Nederlandse bewustzijn van AI en belangrijke AI-onderwerpen. De meerderheid begrijpt AI goed, weinigen zijn er onbekend mee.

Lees meer >

ICLR 2024 Test of Time Award voor Max Welling

22 Mei 2024

ICLR 2024 Test of Time Award voor Max Welling >

Prof. Dr. Max Welling van de Universiteit van Amsterdam heeft de prestigieuze ICLR Test of Time Award 2024 gewonnen voor zijn baanbrekende werk aan "Auto-Encoding Variational Bayes". Dit onderzoek heeft een blijvende impact gehad op het gebied van probabilistisch modelleren en deep learning.

Lees meer >

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren

4 Juli 2024

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren >

longform.ai, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, heeft €300.000 aan financiering ontvangen van Innovatiefonds Noord-Holland. De startup, mede opgericht door Paul Groth, professor Data Science aan de UvA, ontwikkelt AI-technologie om waardevolle inzichten uit grote hoeveelheden audiodata te halen

Lees meer >

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum

4 Juli 2024

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum >

In het ARTIS-Groote Museum is de presentatie The Symbiotic City nu te zien. Deze expositie toont een toekomstig Amsterdam waar natuur en mensen in harmonie samenleven. Het project is een initiatief van Remco Kort, microbioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ARTIS-Micropia hoogleraar. De beelden en teksten zijn tot stand gekomen tijdens de workshop The Symbiotic City, waarbij AI werd ingezet om visies van diverse disciplines te visualiseren.  

Lees meer >

Alleen via AI en machine learning kunnen we grip krijgen op alle chemicaliën om ons heen

4 Juli 2024

Alleen via AI en machine learning kunnen we grip krijgen op alle chemicaliën om ons heen >

Het open-access Journal of the American Chemical Society (JACS Au) heeft zojuist een perspectief gepubliceerd door Dr. Saer Samanipour en zijn team over de enorme uitdaging om alle chemicaliën om ons heen in kaart te brengen. Samanipour, universitair docent aan het Van 't Hoff Instituut voor Moleculaire Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), neemt de beschikbare wetenschap onder de loep en concludeert dat een echt proactief chemisch beheer momenteel niet haalbaar is. Om echt grip te krijgen op het enorme en steeds groter wordende chemische universum, pleit Samanipour voor het gebruik van machine learning en AI, als aanvulling op bestaande strategieën voor het detecteren en identificeren van alle moleculen waaraan we worden blootgesteld.

Lees meer >

Een methode ontwikkelen om AI begrijpelijk te maken voor mensen

4 Juli 2024

Een methode ontwikkelen om AI begrijpelijk te maken voor mensen >

AI kan veel van onze taken overnemen en biedt eindeloze mogelijkheden. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat AI-modellen begrijpelijk en verklaarbaar zijn voor mensen? In een nieuw interdisciplinair onderzoeksproject ontwikkelen UvA-onderzoekers een methode hiervoor. 'We accepteren gemakkelijker wat voor ons logisch lijkt - en dat kan ertoe leiden dat we systemen vertrouwen die niet betrouwbaar zijn.'

Lees meer >

European Council keurt verordening goed voor gebruik van supercomputing bij AI-ontwikkeling

4 Juli 2024

European Council keurt verordening goed voor gebruik van supercomputing bij AI-ontwikkeling >

De Raad van de Europese Unie heeft een wijziging aangenomen in de verordening van de Europese High-Performance Computing (EuroHPC) gezamenlijke onderneming. Deze wijziging breidt de doelstellingen uit om de ontwikkeling en exploitatie van 'AI-fabrieken' mogelijk te maken. Hiermee wordt de supercomputercapaciteit van de EU verder beschikbaar voor innovatieve Europese start-ups en MKB's om hun AI-modellen te trainen en projecten te ontwikkelen.

Lees meer >