Nieuws
19 Februari 2024
Oprichter van Nu.nl komt met een nieuwssite volledig gemaakt door AI >
Welkom in een wereld waar kunstmatige intelligentie (AI) de nieuwsindustrie transformeert zoals we die kennen. Bij Nu.nl heeft de oprichter, Merien ten Houten, deze visie werkelijkheid gemaakt met de lancering van 'De Geïllustreerde Kunstmatige Intelligentie' (DGKI). Hiermee is het niet langer sciencefiction, maar een intrigerende realiteit geworden waarin AI niet alleen nieuws verzamelt, selecteert en schrijft, maar zelfs levendige afbeeldingen produceert om verhalen tot leven te brengen.
Lees meer >
14 Februari 2024
Raquel Fernández probeert chatbots menselijker te maken >
Vorig jaar braken AI-systemen die menselijke teksten schrijven wereldwijd door. Toch zijn veel wetenschappelijke vragen over hoe ze precies werken nog onbeantwoord. De UvA vroeg drie UvA-onderzoekers hoe zij de onderliggende taalmodellen transparanter, betrouwbaarder en menselijker proberen te maken. Deze week vertelt collega Raquel Fernández over haar onderzoek.
Lees meer >
14 Februari 2024
Ellogon.ai wint voorronde Nationale Zorginnovatieprijs 2024 >
Wij zijn verheugd te kunnen mededelen dat Ellogon.ai als winnaar uit de bus is gekomen als Noord-Hollandse voorrondewinnaar voor de gewaardeerde Zorginnovatieprijs. Als gekozen scaleup uit Amsterdam zal Ellogon.ai met trots haar innovatieve EIDOS-technologie presenteren tijdens de komende nationale finales op 21 maart!
Lees meer >
13 Februari 2024
Een brug slaan tussen kunstmatige intelligentie en kankeronderzoek door Vivien van Veldhuizen (NKI) >
Vivien van Veldhuizen inspireert meisjes en vrouwen in wetenschap en AI. Vivien is PhD Student in de AI for Oncology-groep van het Antoni van Leeuwenhoek en heeft een passie voor het bevorderen van de diagnose en behandeling van borstkanker dankzij haar expertise in AI-onderzoek. Hoewel Vivien niet de winnaar is van een Women in AI Award-nominatie in de categorie AI Young Professional, blijft ze zich inzetten voor het inspireren van jonge meisjes en vrouwen om een carrière in de wetenschap en technologie na te streven.
Lees meer >
9 Februari 2024
AI-Technologie zorgt voor een Revolutie in de Behandeling van Antidepressiva >
Nieuw onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC en Radboudumc heeft een baanbrekende vooruitgang in de behandeling van depressieve stoornissen aan het licht gebracht. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hebben onderzoekers een methode ontwikkeld om de effectiviteit van antidepressiva binnen slechts één week te voorspellen, waardoor de traditionele wachtperiode van zes tot acht weken aanzienlijk wordt verkort.
Lees meer >
9 Februari 2024
AI en de Groene Chemische Revolutie: Pionieren met Duurzame Materialen aan de UvA >
In een recent project aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt AI ingezet om chemici te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe, duurzame materialen. Dit initiatief, genaamd AI4SMM, focust op het gebruik van AI voor het creëren van innovatieve oplossingen in verschillende domeinen zoals energieopslag, duurzaam staal, en veilige kunststoffen. Het project benadrukt het potentieel van AI om de ontwikkeling en implementatie van duurzame moleculen en materialen te versnellen, wat cruciaal is voor het bevorderen van een duurzame samenleving.
Lees meer >
7 Februari 2024
Een Nieuwe Horizon: AI-Beeldherkenning met Drones voor Publieke Diensten >
De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft samen met PIANOo en ondersteuning van het Ministerie van Binnenlandse Zaken een marktvisie gelanceerd voor het gebruik van AI en drones binnen publieke diensten.
Lees meer >
7 Februari 2024
Naar een Toekomstbestendige AI: De Noodzaak van een Nederlandse Infrastructuur >
In een tijdperk waarin generatieve AI en andere AI-applicaties essentieel zijn voor innovaties in sectoren zoals gezondheid, klimaat en mobiliteit, staat Nederland voor een kritieke uitdaging.
Lees meer >
6 Februari 2024
Marktvisie voor AI-beeldherkenning met drones mede gelanceerd door NL AIC >
De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), in samenwerking met PIANOo Expertisecentrum en ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft onlangs een marktvisie voor AI-beeldherkenning met drones gepubliceerd. Deze visie biedt inzicht in het verantwoord gebruik van AI en drones binnen overheidsdiensten, zoals bij biodiversiteitsmonitoring, infrastructuurinspecties en onderhoud.
Lees meer >
22 Mei 2024
Nederlands AI-bewustzijn en onderzoeksprioriteiten: belangrijkste bevindingen >
Een onderzoek van Waag Futurelab en Ipsos I&O, in opdracht van de Nederlandse AI Coalitie, beoordeelde het Nederlandse bewustzijn van AI en belangrijke AI-onderwerpen. De meerderheid begrijpt AI goed, weinigen zijn er onbekend mee.
Lees meer >
22 Mei 2024
ICLR 2024 Test of Time Award voor Max Welling >
Prof. Dr. Max Welling van de Universiteit van Amsterdam heeft de prestigieuze ICLR Test of Time Award 2024 gewonnen voor zijn baanbrekende werk aan "Auto-Encoding Variational Bayes". Dit onderzoek heeft een blijvende impact gehad op het gebied van probabilistisch modelleren en deep learning.
Lees meer >
17 Mei 2024
Ellogon.ai's Succes | Een Interview >
Welke kankerpatiënten hebben echt baat bij immunotherapie? Artsen kunnen hiervoor de AI-tool EIDOS gebruiken van zorginnovatie-startup Ellogon.ai. Directeur Robert Kuipers: “Als we technologie niet blijvend toepassen in de gezondheidszorg, loopt ons systeem krakend en piepend vast.”
Lees meer >
17 Mei 2024
UvA-onderzoekers hebben een evaluatiechecklist voor datasets gemaakt >
AI kan medische gegevens snel en nauwkeurig analyseren, wat potentieel de diagnose en behandelplannen verbetert. Echter, bias blijft een hardnekkig probleem, waardoor medische AI-oplossingen niet altijd effectief zijn voor elke bevolkingsgroep. Onderzoekers van de UvA aan het Informatica Instituut ontvouwen het probleem van bias en doen suggesties voor verbetering.
Lees meer >
7 Mei 2024
Pascal Wiggers benoemd tot lector Verantwoorde IT aan de HvA >
Pascal Wiggers is per 1 april 2024 door het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam benoemd tot lector Verantwoord IT, in navolging van lector Nanda Piersma.
Lees meer >