SVG Image

Nieuws

Zwaartekrachtsubsidie voor AI-hulp bij ontwerpen blindheidstherapie

3 April 2024

Zwaartekrachtsubsidie voor AI-hulp bij ontwerpen blindheidstherapie >

Op 26 maart 2024 kondigde de UvA aan dat wetenschapper Clarisa Sanchez van het Informatica Instituut (IvI) betrokken is bij een baanbrekend project gericht op het ontwerpen van therapieën voor blindheid met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit project is een van de drie consortia die een Zwaartekrachtsubsidie hebben ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Lees meer >

Rapport EIT Digital & AiNed: Nederland kan de belofte van generatieve AI verzilveren

28 Maart 2024

Rapport EIT Digital & AiNed: Nederland kan de belofte van generatieve AI verzilveren >

Nederland heeft de potentie om een leidende rol te spelen in de wereld van generatieve kunstmatige intelligentie (AI), zo stelt een recent rapport van EIT Digital en het AiNed-programma van het Nationaal Groeifonds. Het rapport, getiteld 'Generative AI: Europe's Quest for Regulation and Industry Leadership', benadrukt dat met de juiste investeringen in AI-startups, samenwerking binnen Europa, en toegang tot high-performance computing, Nederland zijn positie kan versterken.  

Lees meer >

AI4Students valt in de prijzen voor Onderzoek van het Jaar

27 Maart 2024

AI4Students valt in de prijzen voor Onderzoek van het Jaar >

Het AI4Students project van het HvA heeft onlangs de tweede prijs gewonnen voor Onderzoek van het Jaar, een erkenning die het belang van onderzoek binnen de onderwijsinstelling benadrukt. Dit project maakt alle HvA-studenten 'AI-ready' door relevante kennis en vaardigheden aan te bieden, essentieel voor de huidige arbeidsmarkt.

Lees meer >

AI Act: Europa leidt met regels voor betrouwbaar AI

27 Maart 2024

AI Act: Europa leidt met regels voor betrouwbaar AI >

Europa zet een grote stap voorwaarts in het reguleren van Kunstmatige Intelligentie (AI) met de nieuwe Artificial Intelligence Act, gericht op het waarborgen van veiligheid, respecteren van fundamentele rechten en het ondersteunen van bedrijvigheid in het digitale tijdperk.

Lees meer >

EU zet nieuwe stappen naar digitale soevereiniteit met het DIGITAL Europe Programma

27 Maart 2024

EU zet nieuwe stappen naar digitale soevereiniteit met het DIGITAL Europe Programma >

Met het nieuwe DIGITAL Europe Programma maakt de Europese Unie een krachtig statement over de toekomst van digitale technologie en soevereiniteit. Dit programma belooft de manier waarop Europa digitale innovatie benadert, fundamenteel te veranderen

Lees meer >

47 million available in AINED calls

27 Maart 2024

47 million available in AINED calls >

Er zijn de afgelopen vier weken vier grote AI-calls gepubliceerd: Innovation Labs, Learning Communities, ELSA Labs en de MIT-call.

Lees meer >

Vijf nieuwe prijzen AiNed Fellowshipbeurzen om AI-talent voor Nederland te behouden

26 Maart 2024

Vijf nieuwe prijzen AiNed Fellowshipbeurzen om AI-talent voor Nederland te behouden >

Het inzetten van uitzonderlijk AI-talent is belangrijk om de nationale kennis- en opleidingsbasis op het gebied van AI te versterken. Met genoegen kondigen we dan ook vijf nieuwe toekenningen vanuit het AiNed Fellowship grants programma aan. Het bestuur van AiNed feliciteert alle gehonoreerden van harte met deze toekenning en ziet met interesse uit naar hun bijdrage aan het AiNed programma en het AI-onderzoek in Nederland.

Lees meer >

EU Data Act: Nederland zet in op betere datacontrole

25 Maart 2024

EU Data Act: Nederland zet in op betere datacontrole >

In het tijdperk waarin digitale data de ruggengraat van onze economie en maatschappij vormt, staat Nederland aan de vooravond van een belangrijke transformatie. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft de internetconsultatie voor de Nederlandse uitvoeringswetgeving van de EU Data Act gelanceerd. Dit wetsvoorstel, dat vanaf september 2025 van kracht wordt, belooft de manier waarop we met data omgaan ingrijpend te veranderen.  

Lees meer >

Amsterdam UMC lanceert HartWacht

25 Maart 2024

Amsterdam UMC lanceert HartWacht >

Het Amsterdam UMC zet grote stappen vooruit in de zorg voor hartpatiënten met de introductie van HartWacht, een vernieuwende e-healthtool. Deze technologie stelt patiënten in staat hun bloeddruk en hartritmestoornissen thuis te monitoren met behulp van een compact meetapparaat en een mobiele app. Deze ontwikkeling vermindert niet alleen de noodzaak van regelmatige bezoeken aan de cardioloog, maar zorgt ook voor nauwkeurigere en tijdigere medische interventies.

Lees meer >

 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >

Het samenspel van media, democratie en technologie: navigeren door vertrouwen en desinformatie

19 Juni 2024

Het samenspel van media, democratie en technologie: navigeren door vertrouwen en desinformatie >

In het steeds evoluerende sociale landschap van de 21e eeuw is de ingewikkelde wisselwerking tussen media, democratie en technologie een centraal thema geworden. Dit dynamische trio vormt de kern van een complexe en voortdurend veranderende relatie die vorm geeft aan de manier waarop samenlevingen functioneren, de manier waarop informatie wordt verspreid en de mate waarin democratische principes worden gehandhaafd.

Lees meer >

Begeleiden van de digitale toekomst: inzichten van Joris van Hoboken

19 Juni 2024

Begeleiden van de digitale toekomst: inzichten van Joris van Hoboken >

Naarmate we dieper het digitale tijdperk ingaan, hebben platforms als Facebook en X onze samenleving aanzienlijk hervormd. De komst van de kwantumtechnologie staat op het punt om nog diepgaandere veranderingen teweeg te brengen. Dit roept een essentiële vraag op: hoe kunnen we de rechten van burgers en de democratische belangen beschermen te midden van de snelle technologische vooruitgang? Joris van Hoboken, hoogleraar Informatierecht met een focus op digitale infrastructuur, wil dit vraagstuk de komende jaren uitgebreid onderzoeken.

Lees meer >