SVG Image
< Terug naar nieuws

3 April 2024

Zwaartekrachtsubsidie voor AI-hulp bij ontwerpen blindheidstherapie

Op 26 maart 2024 kondigde de UvA aan dat wetenschapper Clarisa Sanchez van het Informatica Instituut (IvI) betrokken is bij een baanbrekend project gericht op het ontwerpen van therapieën voor blindheid met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit project is een van de drie consortia die een Zwaartekrachtsubsidie hebben ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Zwaartekrachtsubsidie, een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, financiert onderzoek van het hoogste niveau voor een periode van tien jaar. Het stimuleert samenwerking over disciplines en universiteiten heen. Binnen dit kader heeft het Lifelong VISION-programma, geleid door RadboudUMC, een subsidie van 22 miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën tegen blindheid. Deze strategieën omvatten gentherapie, behandelingen gericht op ziektemechanismen en celtherapie, waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om te bepalen welke patiënten voor deze behandelingen in aanmerking komen. Het programma streeft ernaar de juiste behandeling op het juiste moment aan de juiste patiënt te leveren, met technologieën die ook model kunnen staan voor andere ziekten en organen.

Clarisa Sanchez, van de Quantitative Healthcare Analysis (qurAI) groep van IvI, speelt een cruciale rol in dit onderzoek. Sanchez benadrukt het unieke van het project: "Dit project vertegenwoordigt een samensmelting van ongeëvenaarde expertise. Ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan een toekomst waarin het voorkomen van blindheid realiteit wordt, door nauwkeurig gerichte therapieën op het juiste moment aan elke patiënt te leveren."

Het Lifelong VISION-programma is een voorbeeld van hoe geavanceerde technologieën en innovatieve benaderingen kunnen leiden tot significante doorbraken in de gezondheidszorg, vooral in het veld van oogziekten.

Lees het volledige artikel op de website van de UvA hier.