SVG Image
< Terug naar nieuws

22 April 2024

Verantwoord verbinden op sociale media: het RE-LINK project

In het ERC-project RE-LINK onderzoekt Fernando P. Santos met zijn team de sociale effecten van algoritmen voor linkaanbevelingen op sociale media.

 

Het artikel in I/O magazine beschrijft het onderzoek van Fernando P. Santos, assistent-professor aan het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam, naar de impact van algoritmen die nieuwe connecties en groepen aanbevelen op platforms zoals Facebook, X (voorheen Twitter), en LinkedIn. Deze algoritmen, bekend als linkaanbevelingsalgoritmen, vormen de focus van het onderzoeksproject RE-LINK, gefinancierd door een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro.

 

Santos en zijn team onderzoeken hoe deze algoritmen de neiging van gebruikers beïnvloeden om pro-sociaal gedrag te vertonen, discriminatie op basis van groepsidentiteit te bevorderen of het verspreiden van valse of kwaadaardige informatie. Het doel van RE-LINK is om een algoritme te ontwikkelen dat verantwoordelijke linkaanbevelingen doet, die bijvoorbeeld niet de onderlinge hulpvaardigheid ondermijnen, geen bias of discriminatie verhogen, of mensen niet ontmoedigen om kwaadaardige inhoud te melden.

 

Het project is gestart op 1 maart 2024 en omvat een team van drie promovendi en een postdoc die gedurende vijf jaar de linkaanbevelingsalgoritmen zullen bestuderen. De resultaten van dit onderzoek kunnen belangrijke implicaties hebben voor de aanpak van sociale media bedrijven, vooral in het licht van de Europese Digital Services Act (DSA), die sinds februari 2024 van kracht is.

 

Bron: I/O magazine, NR1-2024, pagina 18

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie

14 November 2024

De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie >

In het nieuwe beleid, De Amsterdamse Visie op AI, wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie (AI) een rol mag spelen in Amsterdam, en hoe deze technologie het leven in de stad mag beïnvloeden volgens de inwoners. Deze visie is tot stand gekomen na een maandenlang proces van gesprekken en dialoog, waarin een breed scala aan Amsterdammers – van festivalbezoekers tot schoolkinderen en van experts tot digibeten – hun mening gaven over de toekomst van AI in hun stad.  

Lees meer >

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma

14 November 2024

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma >

ICAI's Interview featured deze keer Gianluigi Bardelloni en Eric Postma, zij praten over de ontwikkelingen in hun ICAI Lab.

Lees meer >

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs

14 november

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs >

De UvA is een nieuw project gestart waarbij het Teaching & Learning Centre Science onderzoekt hoe Generatieve AI, specifiek ChatGPT, kan bijdragen aan het verbeteren van academisch onderwijs. Binnen dit pilotprogramma aan de Faculteit der Natuurwetenschappen worden diverse toepassingen van GenAI in het hoger onderwijs getest en geëvalueerd.

Lees meer >