< Terug naar nieuws

28 november 2023

Vacature: Tenure-track of tenured positie in verantwoordelijke AI

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is het Nederlandse nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica, gevestigd in Amsterdam. Het CWI streeft ernaar een divers en inclusief onderzoeksinstituut te zijn. Om een evenwichtige vertegenwoordiging in leidinggevende posities te bereiken, geven we voorrang aan sollicitaties van vrouwelijke onderzoekers (inclusief degenen die zich als zodanig identificeren) voor een aantal vacatures die we in de loop van dit jaar hebben.
Een van deze vacatures is een Tenure-track of tenured positie in verantwoordelijke AI. 
 
We zijn op zoek naar sollicitaties van zowel beginnende onderzoekers (vanaf vorig jaar gepromoveerd) als zeer ervaren onderzoekers (vergelijkbaar met het niveau van universitair hoofddocent of hoogleraar). Afhankelijk van je senioriteit wordt je een tenure track of tenured positie aangeboden. 
 
Functieomschrijving
 
De Human-Centered Data Analytics (HCDA) groep van het CWI wil zijn onderzoeksactiviteiten op het gebied van verantwoorde AI versterken. We zijn op zoek naar getalenteerde wetenschappers die hun eigen innovatieve lijn van fundamenteel onderzoek willen ontwikkelen met betrekking tot eerlijkheid, transparantie, privacy of ethiek van geavanceerde AI-technologie. 
 
De HCDA-groep onderzoekt mensgerichte, verantwoorde AI in de cultuur- en mediasector. Huidige onderzoeksthema's in de groep zijn: het meten van bias en diversiteit in aanbevelingssystemen; het detecteren van aanstootgevende koloniale terminologie in kennisgrafieken; het ontwikkelen van transparante technieken voor het detecteren van desinformatie; het voorspellen van politieke vooringenomenheid van crowdworkers; en het analyseren van gebruiksgegevens van gebruikers van digitale bibliotheken. 
 
We werken nauw samen met professionals uit de cultuur- en mediasector en met sociale en geesteswetenschappers via het Cultural AI Lab en het AI, Media and Democracy Lab. Deze interdisciplinaire labs bieden ons de mogelijkheid om te werken met echte gegevens en real-world use cases.
 
Naast het ontwikkelen van een innovatieve onderzoekslijn, onderzoek je samenwerkingsmogelijkheden binnen de onderzoeksgroep en/of binnen de twee interdisciplinaire labs, werf je fondsen om onze onderzoekscapaciteit voor verantwoorde AI te laten groeien, begeleid je promovendi en postdocs, en help je de rol van het CWI als nationaal instituut voor informatica en wiskunde te versterken. 
 
Vereisten
 
Je bent gepromoveerd in de kunstmatige intelligentie, informatica, data science, computationele linguïstiek, informatiekunde of vergelijkbaar.
 
Je hebt een passie voor onderzoek en een drive om in interdisciplinaire teams te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Je hebt bewezen dat je impactvolle onderzoeksbijdragen kunt leveren en hebt een duidelijke onderzoeksvisie.   
 
Voorwaarden
 
Afhankelijk van je eerdere ervaring wordt bij het CWI een tenure track van drie of vijf jaar of een tenured positie aangeboden. In het geval van een tenure track word je gedurende deze periode ondersteund om toe te werken naar een vaste aanstelling. De arbeidsvoorwaarden worden geregeld in een CAO-onderzoeksinstelling. Afhankelijk van relevante werkervaring varieert het bruto maandelijkse startsalaris op fulltime basis van € 4.267 tot € 6.673 voor een tenure track. Het salaris voor een vaste aanstelling is afhankelijk van je ervaring. Daarnaast ontvang je een vakantietoeslag van 8% van het bruto jaarsalaris en een eindejaarsuitkering van 8,33%.
 
Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden bij CWI
We bieden comfortabele faciliteiten en flexibele werktijden (deels thuiswerken), inclusief secundaire arbeidsvoorwaarden, en we bieden professionele coaching en training en ondersteuning voor bijvoorbeeld het schrijven van subsidies.
We helpen met huisvesting voor expatmedewerkers en als het accepteren van deze functie betekent dat je partner een andere baan moet zoeken, kunnen we ook helpen.
 
Informatie en sollicitatie
 
Als je wilt solliciteren, stuur dan:
 
- een motivatiebrief;
- een curriculum vitae met uw lijst van publicaties, onderwijs en werk;
- kopieën van uw drie meest vooraanstaande publicaties;
- de namen en contactgegevens van drie senior wetenschappers die het CWI om een aanbevelingsbrief kan vragen;
- een onderzoeksverklaring en een onderzoeksplan voor de komende jaren; inclusief ideeën over het verwerven van financiering (maximaal 2 pagina's).
 
We nodigen in het bijzonder gekwalificeerde vrouwen uit om te solliciteren.
 
Uiterste datum sollicitatie: 20 december 2023.
 
Voor meer informatie over de vacature kunt u contact opnemen met dr. Laura Hollink, e-mail: [email protected].
 
Ga voor meer informatie over het CWI naar www.cwi.nl of bekijk onze video over werken bij het CWI. Om van CWI-collega's te horen hoe het is om bij CWI te werken, ga naar: https://www.cwi.nl/en/jobs/why-cwi/testimonials
 
Code diversiteit
 
CWI stimuleert een divers personeelsbestand: we streven ernaar talent en creativiteit te ontwikkelen door mensen met verschillende achtergronden en culturen samen te brengen. We werven en selecteren op basis van capaciteiten en talent. We moedigen iedereen met de juiste kwalificaties sterk aan om te solliciteren naar de vacature, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, seksuele geaardheid of fysieke capaciteiten.
 
Over CWI
 
Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is het Nederlandse nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica en maakt deel uit van de Institutenorganisatie van de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO). De missie van het CWI is het verrichten van baanbrekend onderzoek op het gebied van wiskunde en informatica, het genereren van nieuwe kennis op deze gebieden en het overdragen daarvan aan het bedrijfsleven en de maatschappij.
 
Het CWI is een internationaal georiënteerd instituut, met 160 wetenschappers uit ongeveer 27 landen, een informele sfeer en korte communicatielijnen. We hebben een activiteitencommissie die after-work activiteiten organiseert en een informeel vrouwennetwerk.  
 
Het CWI is gevestigd op Science Park Amsterdam, de thuisbasis van AMS-IX, dat zich momenteel ontwikkelt tot een belangrijke locatie voor onderzoek in de natuurwetenschappen in Nederland, waar naast het CWI ook de wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en verschillende andere nationale onderzoeksinstituten gehuisvest zijn.
 
Over onderzoeksgroep
 
Voor meer informatie over het CWI en de Human-Centered Data Analytics groep (en de andere groepen), bezoek hun webpagina's en bekijk hun video: https://www.cwi.nl/en/groups/human-centered-data-analytics/.
 
 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >