< Terug naar nieuws

14 November 2023

Vertrouwen als vertrekpunt voor data delen in de zorg

In de snel evoluerende wereld van de gezondheidszorg speelt data een steeds grotere rol; bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg, het bevorderen van onderzoek en het aanpakken van complexe medische vraagstukken. We spraken met Prof. Mat Daemen, een expert in gezondheidszorg en datadeling, om inzicht te krijgen in hoe samenwerking en data-uitwisseling de gezondheidszorg in Amsterdam en daarbuiten transformeren.
"Vertrouwen is de sleutel," benadrukt Daemen, "vooral op bestuursniveau." Hij legt uit dat het opbouwen van vertrouwen cruciaal is om data-uitwisseling te vergemakkelijken. Bestuurders zien vaak veel waarde in het delen van data, maar zijn terughoudend vanwege wettelijke regels. “De uitdaging voor het succesvol delen van data zit hem niet zo zeer in de techniek” zegt Daemen. “Het gaat veel meer over goede afspraken en kaders”. Met vertrouwen van bovenaf kan data delen pas écht gaan vliegen. 

Data als Motor voor Verbeteringen
"Data delen is de sleutel tot het verbeteren van de gezondheidszorg," zegt Daemen. Door het delen van gegevens voor secundair gebruik voor onderzoek kunnen medische professionals meer inzicht krijgen in patiëntgegevens. Het is essentieel dat de juridische en ethische aspecten van datadeling zorgvuldig worden aangepakt en dat gegevens geanonimiseerd zijn. Het initiatief dat Daemen samen met de Amsterdam Economic Board heeft opgezet begint met het delen van gegevens voor onderzoek, maar de ambities gaan verder dan dat. Het doel is om gegevensuitwisseling te bevorderen op alle niveaus van de gezondheidszorg, van ziekenhuizen tot huisartsen en zelfs individuele burgers.

Het Begin van een Brede Samenwerking
Een aantal jaren geleden waren er meer initiatieven om data te delen. “Regelgeving heeft daar en rem op gezet” legt Daemen uit. De behoefte was echter niet minder groot en samen met de Amsterdam Economic Board sloeg Daemen een andere weg in. Hun doel was om gegevensdeling in de regio te vergemakkelijken. Op dit moment hebben drie ziekenhuizen, waaronder het Amsterdam UMC, OLVG en NKI/AVL, het voortouw genomen om gegevensdeling te bevorderen. Het doel is om deze samenwerking in de toekomst uit te breiden naar alle regionale ziekenhuizen. 

Een Win-Win Situatie
Het delen van gegevens biedt voordelen voor zowel patiënten als zorginstellingen. Voor patiënten betekent dit een betere coördinatie van zorg, wat resulteert in een naadloze overgang tussen verschillende zorgverleners. Voor zorginstellingen opent datadeling de deur naar verbeterde onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden, wat leidt tot een hogere kwaliteit van zorg. Het delen van gegevens is de motor achter innovatie en verbeteringen in de gezondheidszorg.
De Toekomst van de Gezondheidszorg
De gezondheidszorg staat voor een toekomst waarin gegevens een centrale rol spelen. Het delen van gegevens zal de gezondheidszorg transformeren en de nadruk leggen op preventie, samenwerking en de integratie van gezondheid en welzijn. “Het delen van data kan de sleutel zijn tot verbeteringen in de gezondheidszorg” zegt Damen daarover. Deze ontwikkeling kan zowel de gezondheid van individuen als de gehele samenleving ten goede komen.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >