< Terug naar nieuws

29 december 2023

The New York Times klaagt techbedrijven aan vanwege schenden auteursrechten

De New York Times spant een rechtszaak aan tegen Microsoft en OpenAI voor het schenden van het auteursrecht.
De krant beweert dat OpenAI, bekend van de chatbot ChatGPT, en Microsoft zonder toestemming miljoenen artikelen hebben gebruikt om software voor kunstmatige intelligentie (AI) te trainen. De New York Times vreest hierdoor lezers, en dus inkomsten, te verliezen.
 
OpenAI en Microsoft zeggen dat ze geen toestemming nodig hadden omdat de artikelen uit de New York Times openbare informatie op internet zijn.
 
Het is de eerste keer dat een groot Amerikaans mediabedrijf een AI-bedrijf aanklaagt vanwege het gebruik van andermans werk. Er wordt geen concrete vergoeding geëist, maar de krant zegt wel dat de bedrijven verantwoordelijk zijn voor miljarden dollars aan schade. Daarnaast eist de krant dat de bedrijven alle chatbotmodellen en trainingsgegevens vernietigen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal is gebruikt.
 
OpenAI en Microsoft - dat miljarden dollars in het door Elon Musk opgerichte OpenAI investeerde - zouden profiteren van nieuwsartikelen van de New York Times zonder ervoor te betalen. In de aanklacht wijst de krant erop dat de waarde van beide bedrijven door het gratis gebruik van zijn artikelen met miljarden dollars is opgelopen.
 
De uitkomst van de rechtszaak kan bepalend zijn voor de rol van het auteursrecht in de wereld van kunstmatige intelligentie.
 
Techredacteur Nando Kasteleijn (NOS):

"De technologie achter AI-tools zoals ChatGPT is getraind met gigantische hoeveelheden data. Auteursrechthebbenden zijn er al langer van overtuigd dat OpenAI hun teksten heeft gebruikt om modellen te trainen. Iets waar het bedrijf inmiddels goed geld aan verdient, zonder dat die auteursrechthebbenden gecompenseerd worden.
 
Tegelijkertijd is het onduidelijk met welke data de technologie achter ChatGPT precies is getraind. OpenAI houdt dat bewust vaag. The New York Times is hierover al maanden in gesprek met OpenAI en Microsoft, blijkbaar zonder het voor de krant gewenste resultaat. Deze stap lijkt een drukmiddel. Of het werkt, is de vraag.
 
Er lopen daarnaast al meerdere rechtszaken. Maar deze rechtszaak, van een van 's werelds bekendste nieuwsmerken, zal de aandacht voor dit onderwerp zeker vergroten."
 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >