SVG Image
< Terug naar nieuws

9 Maart 2024

Stress in kaart brengen met AI: Het DESTRESS initiatief

Het Amsterdam UMC, samen met een breed scala aan partners, zet grote stappen vooruit met het vernieuwende DESTRESS project. Onder leiding van Professor Christiaan Vinkers, hoogleraar Stress en Veerkracht, zet DESTRESS in op het gebruik van Kunstmatige Intelligentie (AI) om stressbeheer binnen organisaties te transformeren en veerkracht te versterken. In een tijd waarin stressgerelateerd verzuim jaarlijks leidt tot 2,9 miljoen verloren dagen en meer dan een miljard euro aan kosten, is dit initiatief uiterst noodzakelijk.

 

Stress vormt niet alleen een bedreiging voor de gezondheid van individuen maar beïnvloedt ook de efficiëntie van organisaties. Het DESTRESS-project is gebaseerd op het inzicht dat de veerkracht van een organisatie afhangt van de veerkracht van haar werknemers. Het doel is om met AI stress en de triggers ervan zowel op individueel als organisatorisch niveau effectief in kaart te brengen en aan te pakken, met een sterke focus op de privacy van werknemers en bedrijfswaarden.

Een van de vernieuwende doelen van het project is het vroegtijdig detecteren van stresssignalen met AI. Door slim data van individuen en hun omgeving te analyseren, streeft DESTRESS ernaar stressfactoren proactief te identificeren, waardoor tijdig ingegrepen kan worden om escalatie te voorkomen en veerkracht te behouden.

Gefinancierd met een subsidie van €10,6 miljoen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), toont DESTRESS de kracht van interdisciplinaire samenwerking, met experts uit sociologie, recht, ethiek en AI. Dit initiatief heeft niet alleen als doel het verzuim door stress te verminderen maar ook het algehele welzijn van werknemers te verbeteren, zodat organisaties kunnen floreren.

Lees meer over dit initiatief hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie

14 November 2024

De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie >

In het nieuwe beleid, De Amsterdamse Visie op AI, wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie (AI) een rol mag spelen in Amsterdam, en hoe deze technologie het leven in de stad mag beïnvloeden volgens de inwoners. Deze visie is tot stand gekomen na een maandenlang proces van gesprekken en dialoog, waarin een breed scala aan Amsterdammers – van festivalbezoekers tot schoolkinderen en van experts tot digibeten – hun mening gaven over de toekomst van AI in hun stad.  

Lees meer >

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma

14 November 2024

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma >

ICAI's Interview featured deze keer Gianluigi Bardelloni en Eric Postma, zij praten over de ontwikkelingen in hun ICAI Lab.

Lees meer >

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs

14 november

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs >

De UvA is een nieuw project gestart waarbij het Teaching & Learning Centre Science onderzoekt hoe Generatieve AI, specifiek ChatGPT, kan bijdragen aan het verbeteren van academisch onderwijs. Binnen dit pilotprogramma aan de Faculteit der Natuurwetenschappen worden diverse toepassingen van GenAI in het hoger onderwijs getest en geëvalueerd.

Lees meer >