< Terug naar nieuws

13 september 2023

NGF AiNed Fellowship Grant voor onderzoek naar stemdiagnostiek

NWO's NGF AiNed Fellowship Grant is toegekend aan 'Responsible AI for Voice Diagnostics', een project onder leiding van Cristian Tejedor Garcia van het Center for Language Studies van de Radboud Universiteit. Het doel van het project is om nieuwe vormen van spraaktechnologie te ontwikkelen die zorgen voor AI-ondersteunde diagnose en beheer van neurodegeneratieve ziekten en AI-ondersteunde ondersteuning voor verbetering van uitspraak en leesvaardigheid.
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft al een opmerkelijk vermogen om de menselijke stem te analyseren. Het project van Tejedor Garcia is erop gericht om AI op een verantwoorde, privacybeschermende manier te ontwikkelen, zodat het gebruikt kan worden om diagnosesystemen mogelijk te maken die artsen en leraren ondersteunen. Het project is niet alleen gericht op samenwerking met organisaties en bedrijven in de gezondheidssector, maar ook op ondersteuning van de ontwikkeling van educatief materiaal met betrekking tot AI op het gebied van taal en communicatie. De betrokken onderzoekers zullen ook bijdragen aan een aantal gezondheidsgerelateerde ICAI Labs.
 
"Onze stemmen vertellen meer over ons dan we beseffen", zegt Tejedor Garcia. "Dit project ontwikkelt AI die zich richt op specifieke informatie in onze stemmen ten behoeve van gezondheidszorg of onderwijs, terwijl niet-relevante, privacygevoelige informatie wordt gewist. We willen de diagnose van neurodegeneratieve ziekten en de beoordeling van uitspraak en leesvaardigheid verbeteren."
 
Radboud AI
 
Tejedor Garcia is als computerwetenschapper gespecialiseerd in spraakherkenningstechnologie bij het Centrum voor Taalwetenschap, onderdeel van de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Het project maakt ook deel uit van Radboud AI, het interdisciplinaire netwerk voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie van de Radboud Universiteit.
 
Het AiNed Fellowship is onderdeel van het AiNed Programma, opgezet door stakeholders, partners en deelnemers uit het AI-netwerk en ecosysteem van de Nederlandse AI Coalitie. Het doel van het programma is het veiligstellen en behouden van een internationaal concurrerende positie van Nederland op het gebied van AI. Het Nationaal Groeifonds heeft een groot budget toegekend aan het programma.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de betrokken onderzoekers of team Wetenschapscommunicatie via +31 24 361 6000 of [email protected].

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >