Script error at line:19 colum:1 Unexpected token 'u' in JSON at position 0 < Terug naar nieuws
22 Mei 2024
Nederlands AI-bewustzijn en onderzoeksprioriteiten: belangrijkste bevindingen
Een onderzoek van Waag Futurelab en Ipsos I&O, in opdracht van de Nederlandse AI Coalitie, beoordeelde het Nederlandse bewustzijn van AI en belangrijke AI-onderwerpen. De meerderheid begrijpt AI goed, weinigen zijn er onbekend mee.
De belangrijkste onderzoeksthema's op het gebied van AI die door de respondenten zijn genoemd, zijn onder meer nepnieuws en polarisatie (58%), machtsdynamiek en controle (37%), en toezicht en verantwoording (33%).
Simone van der Burg benadrukte dat AI maatschappelijke doelen moet dienen. De bevindingen zullen het Maatschappelijk programma van NL AIC richting een verantwoord AI-beleid en een mensgerichte digitale democratie leiden, aldus Náhani Oosterwijk-Borking. Eppo van Nispen tot Sevenaer benadrukte de noodzaak om nepnieuws aan te pakken om de democratische waarden te beschermen.
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems
14 November 2024
De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie
In het nieuwe beleid, De Amsterdamse Visie op AI, wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie (AI) een rol mag spelen in Amsterdam, en hoe deze technologie het leven in de stad mag beïnvloeden volgens de inwoners. Deze visie is tot stand gekomen na een maandenlang proces van gesprekken en dialoog, waarin een breed scala aan Amsterdammers – van festivalbezoekers tot schoolkinderen en van experts tot digibeten – hun mening gaven over de toekomst van AI in hun stad.
Lees meer >
14 November 2024
Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma
ICAI's Interview featured deze keer Gianluigi Bardelloni en Eric Postma, zij praten over de ontwikkelingen in hun ICAI Lab.
Lees meer >
14 november
AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs
De UvA is een nieuw project gestart waarbij het Teaching & Learning Centre Science onderzoekt hoe Generatieve AI, specifiek ChatGPT, kan bijdragen aan het verbeteren van academisch onderwijs. Binnen dit pilotprogramma aan de Faculteit der Natuurwetenschappen worden diverse toepassingen van GenAI in het hoger onderwijs getest en geëvalueerd.
Lees meer >