< Terug naar nieuws

6 Februari 2024

Marktvisie voor AI-beeldherkenning met drones mede gelanceerd door NL AIC

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), in samenwerking met PIANOo Expertisecentrum en ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft onlangs een marktvisie voor AI-beeldherkenning met drones gepubliceerd. Deze visie biedt inzicht in het verantwoord gebruik van AI en drones binnen overheidsdiensten, zoals bij biodiversiteitsmonitoring, infrastructuurinspecties en onderhoud.
De werkgroep Publieke Diensten van de NL AIC, onder leiding van Elja Daae, heeft actief bijgedragen aan de ontwikkeling van deze visie. Dit initiatief belicht vier cruciale thema’s: kwaliteitsborging van algoritmen, cybersecurity, datadelen en ethiek. Elk thema is zorgvuldig uitgewerkt om overheden te ondersteunen bij het maken van geïnformeerde beslissingen omtrent AI-toepassingen.
 
Verschillende Nederlandse overheidsinstanties vormen samen De Buyer Group AI Beeldherkenning met Drones. Deze Buyer Group benadrukt het belang van gedeelde kennis en ervaringen. Deelnemers, waaronder Gemeente Breda, Rijkswaterstaat, NVWA, ProRail, en Waterschap Drents Overijsselse Delta, werken samen aan innovatieve oplossingen voor publieke taken.
 
Lees het hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >