< Terug naar nieuws

9 Maart 2024

Stress in kaart brengen met AI: Het DESTRESS initiatief

Het Amsterdam UMC, samen met een breed scala aan partners, zet grote stappen vooruit met het vernieuwende DESTRESS project. Onder leiding van Professor Christiaan Vinkers, hoogleraar Stress en Veerkracht, zet DESTRESS in op het gebruik van Kunstmatige Intelligentie (AI) om stressbeheer binnen organisaties te transformeren en veerkracht te versterken. In een tijd waarin stressgerelateerd verzuim jaarlijks leidt tot 2,9 miljoen verloren dagen en meer dan een miljard euro aan kosten, is dit initiatief uiterst noodzakelijk.

 

Stress vormt niet alleen een bedreiging voor de gezondheid van individuen maar beïnvloedt ook de efficiëntie van organisaties. Het DESTRESS-project is gebaseerd op het inzicht dat de veerkracht van een organisatie afhangt van de veerkracht van haar werknemers. Het doel is om met AI stress en de triggers ervan zowel op individueel als organisatorisch niveau effectief in kaart te brengen en aan te pakken, met een sterke focus op de privacy van werknemers en bedrijfswaarden.

Een van de vernieuwende doelen van het project is het vroegtijdig detecteren van stresssignalen met AI. Door slim data van individuen en hun omgeving te analyseren, streeft DESTRESS ernaar stressfactoren proactief te identificeren, waardoor tijdig ingegrepen kan worden om escalatie te voorkomen en veerkracht te behouden.

Gefinancierd met een subsidie van €10,6 miljoen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), toont DESTRESS de kracht van interdisciplinaire samenwerking, met experts uit sociologie, recht, ethiek en AI. Dit initiatief heeft niet alleen als doel het verzuim door stress te verminderen maar ook het algehele welzijn van werknemers te verbeteren, zodat organisaties kunnen floreren.

Lees meer over dit initiatief hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >