< Terug naar nieuws

6 December 2023

Hoe maak je pratende machines menselijker (maar zonder de slechte kanten)?

Dit jaar braken AI-systemen die menselijke teksten schrijven wereldwijd door. Toch zijn veel wetenschappelijke vragen over hoe ze precies werken nog onbeantwoord. Drie UvA-onderzoekers proberen de onderliggende taalmodellen transparanter, betrouwbaarder en menselijker te maken.
De lancering van ChatGPT door OpenAI op 30 november 2022 betekende een game-changer voor kunstmatige intelligentie (AI). Ineens maakte het grote publiek kennis met de kracht van schrijvende machines. Een kleine twee maanden later had ChatGPT al honderd miljoen gebruikers. 
Inmiddels gebruiken studenten het om essays te schrijven, programmeurs om code te genereren en bedrijven voor het automatiseren van allerhande schrijftaken. Tegelijkertijd zijn er grote zorgen over de onbetrouwbaarheid van automatisch gegenereerde teksten en over het napraten van stereotypen en discriminatie die in de trainingsdata zitten.
 
Wereldwijd sprongen media snel bovenop ChatGPT met verhalen die heen en weer slingerden tussen jubel en onheil. 'Vóór de lancering van ChatGPT vond ik het in de media lange tijd oorverdovend stil', zegt UvA-onderzoeker Jelle Zuidema, 'terwijl mijn collega's en ik de afgelopen jaren meerdere malen aan de bel hebben getrokken om te vertellen dat er een belangrijke ontwikkeling aan zat te komen.'
 
Zuidema is universitair hoofddocent Natural Language Processing, Explainable AI and Cognitive Modelling aan het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC). Hij pleit voor een nuchtere discussie over het gebruik van grote taalmodellen, het soort model dat de basis vormt van ChatGPT (zie Kader 1). Zuidema: 'We hebben er niets aan om deze ontwikkeling ofwel te bagatelliseren ofwel er moreel zeer verontwaardigd over te doen, zo van: het is alleen maar plagiaat. Studenten gebruiken het, wetenschappers gebruiken het, programmeurs gebruiken het, en veel andere groepen in de maatschappij gaan ermee te maken krijgen. Dan moeten we het hebben over vragen als: Welke consequenties gaan taalmodellen hebben? Welke banen gaan veranderen? Wat gebeurt er met de eigenwaarde van tekstschrijvers?'
 
Lees hier meer.
 
Dit artikel is gepubliceerd door de UvA.
De afbeelding is gegenereerd door de Universiteit van Amsterdam met behulp van Adobe Firefly (keywords: shallow brain architecture).

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >