SVG Image
< Terug naar nieuws

3 oktober 2023

Het onzichtbare zichtbaar maken met AI: Roald studeerde erop af

Aan de nieuwe master Applied A.I. van de HvA studeerde deze zomer de eerste lichting studenten af. Uniek aan deze master is dat studenten niet alleen de theorie leren, maar ook A.I.-modellen maken en toepassen, en de gevolgen voor vakgebieden kritisch onderzoeken.
Roald Teunissen verdiepte zich in ‘motion amplification’, een nieuwe toepassing van kunstmatige intelligentie die veel gaat betekenen voor de zorg en de onderhouds- en energiesector.
 
 
Wat houdt deze nieuwe vorm van A.I. in?
 

Roald: “Motion amplification is een nieuwe technologie waarmee je met een cameraatje beelden verzamelt van minuscule bewegingen, die voor het oog onzichtbaar zijn. Deze bewegingen worden vervolgens met kunstmatige intelligentie extreem versterkt. Een bekend voorbeeld is een video van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). die toont hoe deze technologie de subtiele ademhaling van een pasgeboren babyzichtbaar maakt, of iemands polsslag.

 

Motion amplification is straks vooral onmisbaar voor onderhoud. In de logistiek, productie en energiesector kun je hiermee gebreken vroegtijdig opsporen (predictive maintenance). Het A.I. model monitort het hele systeem en voorspelt waar onderhoud nodig is, vóórdat iets stukgaat. Zoals bij een windturbine met te veel trilling in de motor.”

 

Waarom is deze ontwikkeling relevant?

 

"De maatschappelijke relevantie van motion amplification is groot voor de constructie- en productiesector, infrastructuur en de zorg. Je hoeft namelijk geen ingreep te verrichten om afwijkingen op te sporen. Je hebt alleen een camera, lens, en krachtige minicomputer nodig; wat neerkomt op ruim 800 euro. Dat zijn relatief lage kosten voor iets dat veel effect kan hebben, vergeleken met bijvoorbeeld de kosten van operatie."

 

Lees het hele interview hier

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie

14 November 2024

De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie >

In het nieuwe beleid, De Amsterdamse Visie op AI, wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie (AI) een rol mag spelen in Amsterdam, en hoe deze technologie het leven in de stad mag beïnvloeden volgens de inwoners. Deze visie is tot stand gekomen na een maandenlang proces van gesprekken en dialoog, waarin een breed scala aan Amsterdammers – van festivalbezoekers tot schoolkinderen en van experts tot digibeten – hun mening gaven over de toekomst van AI in hun stad.  

Lees meer >

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma

14 November 2024

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma >

ICAI's Interview featured deze keer Gianluigi Bardelloni en Eric Postma, zij praten over de ontwikkelingen in hun ICAI Lab.

Lees meer >

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs

14 november

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs >

De UvA is een nieuw project gestart waarbij het Teaching & Learning Centre Science onderzoekt hoe Generatieve AI, specifiek ChatGPT, kan bijdragen aan het verbeteren van academisch onderwijs. Binnen dit pilotprogramma aan de Faculteit der Natuurwetenschappen worden diverse toepassingen van GenAI in het hoger onderwijs getest en geëvalueerd.

Lees meer >