< Terug naar nieuws

12 november 2023

De leescrisis bestrijden met een leesrobot

Drie onderzoekers van de VU Amsterdam starten een pilot met een leesrobot voor basisschoolleerlingen. Ze willen testen of robots kunnen helpen om de leesvaardigheid van kinderen te vergroten.
De pilot werd op 12 oktober gelanceerd op de Bosschool in Bergen, tijdens de nationale Kinderboekenweek.
 
Nederlandse leerlingen lezen steeds minder. Hierdoor kunnen ze problemen ondervinden op school en in de maatschappij. Factoren zoals leesmotivatie en beschikbare ondersteuning zijn belangrijke voorspellers van hoe goed kinderen lezen. Sociale robots zijn hierbij een veelbelovend hulpmiddel, zoals eerder onderzoek heeft aangetoond. 

Robot boekenwurm 

De Robot Boekenwurm helpt leerlingen bij het vinden van een geschikt boek dat ze zelfstandig kunnen lezen. De robot voert wekelijks gesprekken met de kinderen over het leesproces en de inhoud van het boek. De vragen die de robot stelt zijn aangepast aan de inhoud van het boek en de interesses en het leesniveau van de leerling. 

Interdisciplinair 

De leesrobot is een project van het Network Institute, het interdisciplinaire onderzoeksknooppunt van de VU Amsterdam. Mike Ligthart (Social AI), Lisa van der Sander (Pedagogische en Onderwijswetenschappen) en Nina Sangers (Taal, Literatuur en Communicatie) zijn betrokken als onderzoekers. Zij verwachten dat de gepersonaliseerde aanpak de leesmotivatie van leerlingen en ten slotte hun leesbegrip zal bevorderen.
 
Gepersonaliseerde interactie 

In de eerste fase van het project gaan de wetenschappers in gesprek met leerlingen, leerkrachten en bibliotheekmedewerkers om de ideeën en wensen over het gebruik van leesrobots op school in kaart te brengen. Ook onderzoeken ze de technische mogelijkheden om de interactie tussen kind en robot te personaliseren. In het voorjaar van 2024 zullen deelnemende basisschoolleerlingen de wekelijkse gesprekken over hun leesboek voeren met de robot, waarbij begrijpend lezen en leesmotivatie gemonitord zullen worden. 

Rekenrobot 

Kunstmatige Intelligentie wetenschapper Ligthart doet al enige tijd onderzoek naar de ontwikkeling van duurzame en inclusieve kind-robot interacties. Hij richt zich specifiek op de vraag hoe een robot een relatie met een kind kan onderhouden door middel van een verhalend gesprek. Eerder dit jaar toonde hij aan dat de rekenprestaties van kinderen verbeterden met behulp van Hero, de rekenrobot.
 
Dit artikel is te lezen op de website van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >