< Terug naar nieuws

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.
Innovatieve aanpak voor het afvangen van CO2
Het doel van CuspAI is om AI te gebruiken om materialen te identificeren en te creëren waaraan CO2 zich effectief kan hechten, of het nu gaat om het opvangen van emissies rechtstreeks uit schoorstenen of uit de atmosfeer. De afgevangen CO2 kan vervolgens worden opgeslagen. Mede-oprichter Alyn Chad Edwards, een Britse chemicus en bedrijfsleider van een in Cambridge gevestigd bedrijf, sluit zich aan bij Max Welling in deze onderneming.

Het afvangen en opslaan van CO2 zijn nog steeds opkomende praktijken, maar zijn cruciaal voor toekomstige klimaatoplossingen. Het proces vereist materialen die goed "ademen", legt Welling uit. CO2 hecht zich aan deze materialen bij bepaalde drukken en temperaturen en komt bij andere vrij, hoewel het proces momenteel energie-intensief is. “De efficiëntie kan aanzienlijk worden verbeterd”, zegt Welling.
CuspAI is van plan een datagestuurd platform te bouwen om deze materialen te optimaliseren. “AI kan geheel nieuwe moleculen genereren, een vorm van generatieve AI”, merkt Welling op. De onderzoeksafdeling van het bedrijf zal gevestigd worden op het Amsterdamse Science Park op de campus van de Universiteit van Amsterdam.
Team en samenwerking

In eerste instantie zal CuspAI beginnen met 12 tot 15 medewerkers, met als doel om in het eerste jaar door te groeien naar ongeveer 20 en uiteindelijk naar 40. Geoffrey Hinton, een gerenommeerd Brits-Canadese computerwetenschapper die vaak de 'Godfather of AI' wordt genoemd, zal als adviseur optreden naar het bedrijf. Hinton, die eerder Welling begeleidde, verliet Google vorig jaar vanwege zorgen over de risico's van AI-ontwikkeling door grote technologiebedrijven.
Welling en Hinton willen hun AI-expertise gebruiken om bij te dragen aan het oplossen van de klimaatcrisis. Welling is van mening dat AI-gedreven materiaalonderzoek ook de waterstofproductie en de ontwikkeling van batterijen kan bevorderen.

CuspAI zal samenwerken met Meta's AI-onderzoeksafdeling, die de dringende behoefte aan vooruitgang op het gebied van CO2-afvang erkent.

Investerings- en toekomstplannen
De investeerders van CuspAI werden gevonden via het netwerk van Edwards, waarbij Hoxton Ventures, een in Londen gevestigd durfkapitaalbedrijf, de financieringsronde leidde. Verschillende Britse en Amerikaanse durfkapitalisten namen ook deel.
Deze substantiële investering markeert een belangrijke stap voor CuspAI in haar missie om AI in te zetten voor klimaatinnovatie en efficiëntie van CO2-afvang.
 
Gepubliceerd door het NRC dagblad.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >