SVG Image
< Terug naar nieuws

4 Juli 2024

European Council keurt verordening goed voor gebruik van supercomputing bij AI-ontwikkeling

De Raad van de Europese Unie heeft een wijziging aangenomen in de verordening van de Europese High-Performance Computing (EuroHPC) gezamenlijke onderneming. Deze wijziging breidt de doelstellingen uit om de ontwikkeling en exploitatie van 'AI-fabrieken' mogelijk te maken. Hiermee wordt de supercomputercapaciteit van de EU verder beschikbaar voor innovatieve Europese start-ups en MKB's om hun AI-modellen te trainen en projecten te ontwikkelen.

Met de aangenomen verordening zal de EuroHPC gezamenlijke onderneming AI-fabrieken promoten en exploiteren. Deze faciliteiten zullen bestaan uit een AI-supercomputer, een bijbehorend datacenter en AI-georiënteerde supercomputingdiensten. De activiteiten van AI-fabrieken zullen toegankelijk zijn voor zowel publieke als private gebruikers, met speciale toegangsmogelijkheden voor start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen. De host-entiteiten van AI-fabrieken komen in aanmerking voor EU-financiële steun om tot 50% van de aanschafkosten van AI-supercomputers en tot 50% van hun operationele kosten te dekken. AI-supercomputers zullen voornamelijk worden gebruikt om AI-trainingsmodellen, toepassingen en oplossingen te ontwikkelen en te testen. Na de goedkeuring door de Raad, is de juridische akte aangenomen. In de komende dagen zal de wijziging van de verordening worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en zal deze 20 dagen later in werking treden. De EuroHPC gezamenlijke onderneming werd in 2018 opgericht om inspanningen te coördineren om van Europa een wereldleider in supercomputing te maken. Tot nu toe waren de belangrijkste doelstellingen van de EuroHPC gezamenlijke onderneming het ontwikkelen, inzetten, uitbreiden en onderhouden van het supercomputing-, quantumcomputing- en data-infrastructuurecosysteem van de EU, het bevorderen van het gebruik ervan, het ondersteunen van de ontwikkeling van supercomputing systeemcomponenten, technologieën en kennis en het ondersteunen van de ontwikkeling van computervaardigheden voor de Europese wetenschap en industrie. Sinds de oprichting heeft de EuroHPC gezamenlijke onderneming negen supercomputers aangeschaft, die verspreid over Europa zijn geplaatst. Op 24 januari 2024 stelde de Commissie een verordening voor om het huidige juridische kader (Raadsverordening (EU) 2021/1173) te wijzigen, waarbij een extra doelstelling voor de gezamenlijke onderneming werd geïntroduceerd: het ondersteunen van de ontwikkeling van een AI-ecosysteem in de EU door het ontwikkelen en exploiteren van AI-fabrieken. Lidstaten bereikten een politiek akkoord over de wijziging op 23 mei.

 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Vooruitblik op de cardiovasculaire zorg: Een driedubbele oratie van het Amsterdam UMC Hartcentrum

13 Januari 2025

Vooruitblik op de cardiovasculaire zorg: Een driedubbele oratie van het Amsterdam UMC Hartcentrum >

In een unieke gezamenlijke oratie hebben hoogleraren Folkert Asselbergs, Steven Chamuleau en Robert Klautz de toekomst van de cardiovasculaire zorg verkend. Hun visie richtte zich op 2040, een tijdperk waarin technologische innovaties, netwerkgeneeskunde en kunstmatige intelligentie (AI) de rol van cardiologen en hartchirurgen fundamenteel zullen veranderen

Lees meer >

Voorjaarsronde 2025 van NWO’s Take-off programma geopend

9 januari

Voorjaarsronde 2025 van NWO’s Take-off programma geopend >

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de voorjaarsronde 2025 van het Take-off programma geopend. Vanaf 6 januari 2025 kunnen onderzoekers financiering aanvragen voor haalbaarheidsstudies en vroegefasetrajecten om innovatieve wetenschappelijke ideeën naar de markt te brengen.

Lees meer >

CWI Research Semester Programma: Controle Theorie en Reinforcement Learning

10 januari

CWI Research Semester Programma: Controle Theorie en Reinforcement Learning >

In het voorjaar van 2025 organiseert het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) een onderzoeksprogramma met als thema "Control Theory and Reinforcement Learning: Connections and Challenges". Dit programma brengt onderzoekers en studenten samen om de raakvlakken en uitdagingen tussen deze twee vakgebieden te verkennen.

Lees meer >