< Terug naar nieuws

4 Juli 2024

European Council keurt verordening goed voor gebruik van supercomputing bij AI-ontwikkeling

De Raad van de Europese Unie heeft een wijziging aangenomen in de verordening van de Europese High-Performance Computing (EuroHPC) gezamenlijke onderneming. Deze wijziging breidt de doelstellingen uit om de ontwikkeling en exploitatie van 'AI-fabrieken' mogelijk te maken. Hiermee wordt de supercomputercapaciteit van de EU verder beschikbaar voor innovatieve Europese start-ups en MKB's om hun AI-modellen te trainen en projecten te ontwikkelen.

Met de aangenomen verordening zal de EuroHPC gezamenlijke onderneming AI-fabrieken promoten en exploiteren. Deze faciliteiten zullen bestaan uit een AI-supercomputer, een bijbehorend datacenter en AI-georiënteerde supercomputingdiensten. De activiteiten van AI-fabrieken zullen toegankelijk zijn voor zowel publieke als private gebruikers, met speciale toegangsmogelijkheden voor start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen. De host-entiteiten van AI-fabrieken komen in aanmerking voor EU-financiële steun om tot 50% van de aanschafkosten van AI-supercomputers en tot 50% van hun operationele kosten te dekken. AI-supercomputers zullen voornamelijk worden gebruikt om AI-trainingsmodellen, toepassingen en oplossingen te ontwikkelen en te testen. Na de goedkeuring door de Raad, is de juridische akte aangenomen. In de komende dagen zal de wijziging van de verordening worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en zal deze 20 dagen later in werking treden. De EuroHPC gezamenlijke onderneming werd in 2018 opgericht om inspanningen te coördineren om van Europa een wereldleider in supercomputing te maken. Tot nu toe waren de belangrijkste doelstellingen van de EuroHPC gezamenlijke onderneming het ontwikkelen, inzetten, uitbreiden en onderhouden van het supercomputing-, quantumcomputing- en data-infrastructuurecosysteem van de EU, het bevorderen van het gebruik ervan, het ondersteunen van de ontwikkeling van supercomputing systeemcomponenten, technologieën en kennis en het ondersteunen van de ontwikkeling van computervaardigheden voor de Europese wetenschap en industrie. Sinds de oprichting heeft de EuroHPC gezamenlijke onderneming negen supercomputers aangeschaft, die verspreid over Europa zijn geplaatst. Op 24 januari 2024 stelde de Commissie een verordening voor om het huidige juridische kader (Raadsverordening (EU) 2021/1173) te wijzigen, waarbij een extra doelstelling voor de gezamenlijke onderneming werd geïntroduceerd: het ondersteunen van de ontwikkeling van een AI-ecosysteem in de EU door het ontwikkelen en exploiteren van AI-fabrieken. Lidstaten bereikten een politiek akkoord over de wijziging op 23 mei.

 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >