< Terug naar nieuws

17 Mei 2024

Ellogon.ai's Succes | Een Interview

Welke kankerpatiënten hebben echt baat bij immunotherapie? Artsen kunnen hiervoor de AI-tool EIDOS gebruiken van zorginnovatie-startup Ellogon.ai. Directeur Robert Kuipers: “Als we technologie niet blijvend toepassen in de gezondheidszorg, loopt ons systeem krakend en piepend vast.” 

Ellogon.ai heeft een paar hectische maanden achter de rug. In februari won het bedrijf de regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs. Daarmee wonnen zij ook een jaar lang lidmaatschap van de Network Council. Hun AI-oplossing EIDOS helpt medisch specialisten bij het selecteren van patiënten voor immunotherapie. Ellogon.ai ontwikkelde de tool samen met onder meer het Nederlands Kankerinstituut. Een CE-certificering heeft het product al. Nu werken vier Nederlandse academische ziekenhuizen en een Grieks ziekenhuis aan de implementatie van de tool.

 

De Amsterdamse startup haalde een miljoen euro op bij investeerders ROM InWest en UvA Ventures. Daarnaast sprak directeur Robert Kuipers met potentiële investeerders in Europa en de Verenigde Staten. De dag na dit interview vliegt hij naar Griekenland om daar een van de ziekenhuizen te bezoeken die EIDOS gaat implementeren. Tussendoor is hij druk met de uitbreiding van het aantal medewerkers bij Ellogon.ai. “Never a dull moment”, lacht Kuipers eufemistisch.

 

Ellogon.ai ontwikkelde EIDOS samen met het Nederlands Kanker Instituut en is gevestigd op Amsterdam Science Park. Deze netwerken zijn cruciaal voor het bedrijf. "Het NKI staat met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis aan de wereldwijde top. Iedereen die voor ons relevant is, kent hen en zij kennen iedereen. Via het Science Park staan we in nauwe verbinding met de Universiteit van Amsterdam, waarvan wij ook een spinoff zijn. De UvA is toonaangevend op het gebied van AI. Dat AI-imago straalt ook op ons af."

 

Volgens Kuipers is nabijheid ook een factor van betekenis. "Elke maandag spreken wij op ons kantoor pathologen en andere medici over hoe zij EIDOS kunnen gebruiken in hun werk en hoe zij patiënten selecteren voor immunotherapie. Iedere arts doet dat op een eigen manier, dus van die gesprekken leren wij veel."

 

In de regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs won Ellogon.ai ook een jaarlidmaatschap van de Network Council. Dit netwerk biedt een breder scala aan connecties dan hun huidige netwerk. "Van burgemeester en wethouder van Amsterdam tot bedrijven die zich misschien helemaal niet met zorg bezighouden. Ook dat soort relaties kunnen voor ons interessant zijn."

 

Kuipers heeft grote dromen voor Ellogon.ai. "Van alle ziekenhuizen in Europa die immunotherapie toepassen, maakt 20 procent dan gebruik van EIDOS. We hebben dan echt kunnen aantonen dat we daarmee veel geld besparen. Mijn grote droom is dat we over vijf jaar met een grote farmaceutische instelling en een grote academische instelling betere medicijnen tegen kanker aan het ontwikkelen zijn. Want ook daar kan AI bij helpen."

 

Klik hier voor het volledige artikel.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >