< Terug naar nieuws

22 April 2024

Hoe kunstmatige intelligentie en data de voetbalwereld veranderen

Kunstmatige intelligentie verandert de manier waarop voetbalcoaches hoekschoppen analyseren en verbeteren, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Google DeepMind en Liverpool FC.

De hoekschop is altijd een spannend moment geweest in voetbal, maar nu kan het ook een van de best voorbereide onderdelen van het spel zijn dankzij kunstmatige intelligentie. Google DeepMind heeft samen met Liverpool FC een artikel gepubliceerd in Nature Communications over hun nieuwe AI-tool, TacticAI, die trainers kan helpen bij het optimaliseren van hoekschopstrategieën. TacticAI voorspelt wie de bal zal ontvangen bij een hoekschop en of er direct op doel geschoten zal worden, en analyseert hoe aanpassingen in de speleropstelling de kans op een doelpunt kunnen vergroten.

 

Deze toepassing van AI in voetbal maakt gebruik van uitgebreide data-analyse van duizenden hoekschoppen uit de Engelse Premier League, waardoor coaches strategieën nauwkeuriger kunnen plannen. Het systeem is niet alleen geprogrammeerd, maar ook getraind met grote hoeveelheden data om zijn voorspellingen te verbeteren.

 

De impact van dergelijke technologieën strekt zich uit tot het dagelijks beheer van voetbalteams, waarbij data en AI steeds meer worden ingezet om prestaties te verbeteren en tactische beslissingen te ondersteunen. Dit wordt vooral gezien bij Premier League clubs met diepe zakken en een achtergrond in datagebruik, zoals Liverpool. Clubs zoals Arsenal en Manchester City zijn ook actief op dit gebied, mede door hun Amerikaanse eigenaren die vertrouwd zijn met de toepassing van geavanceerde analyses in sport.

 

De ontwikkeling van AI-tools zoals TacticAI kan uiteindelijk leiden tot meer systematisch gebruik van data-analyse in training en wedstrijdplanning, wat de strategische benadering van spelhervattingen zoals hoekschoppen transformeert. Hoewel AI en data belangrijke hulpmiddelen bieden, benadrukt het onderzoek dat de intuïtie en besluitvorming van coaches en spelers essentieel blijven in de sport.

 

Klik hier voor het volledige artikel in Het Parool.