< Terug naar nieuws

28 Maart 2024

Rapport EIT Digital & AiNed: Nederland kan de belofte van generatieve AI verzilveren

Nederland heeft de potentie om een leidende rol te spelen in de wereld van generatieve kunstmatige intelligentie (AI), zo stelt een recent rapport van EIT Digital en het AiNed-programma van het Nationaal Groeifonds. Het rapport, getiteld 'Generative AI: Europe's Quest for Regulation and Industry Leadership', benadrukt dat met de juiste investeringen in AI-startups, samenwerking binnen Europa, en toegang tot high-performance computing, Nederland zijn positie kan versterken.

 

 

Generatieve AI, bekend van toepassingen zoals ChatGPT, heeft al een aanzienlijke impact op zowel de Nederlandse economie als samenleving. De onderzoekers suggereren dat Nederland, door te focussen op deze technologische vooruitgang, niet alleen zijn Bruto Binnenlands Product kan verhogen, maar ook binnen Europa een voortrekkersrol kan nemen.

Om deze kans te verzilveren, is een gecoördineerde inspanning nodig van zowel de overheid als de industrie, evenals een sterke betrokkenheid bij Europese AI-initiatieven. Het rapport benadrukt het belang van investeringen en innovatie, en roept op tot de oprichting van een nationale generatieve AI-testfaciliteit om de ontwikkeling en het onderzoek te ondersteunen.

Voor meer details, raadpleeg het volledige rapport 'Generative AI: Europe's Quest for Regulation and Industry Leadership', beschikbaar via EIT Digital en AiNed.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek'

15 April 2024

Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek' >

Het recent uitgebrachte rapport 'Generatieve AI in de Journalistiek', gemaakt door AI, Media & Democracy in samenwerking met The Associated Press, geeft inzicht in hoe professionals uit de nieuwsindustrie momenteel generatieve AI gebruiken en willen gebruiken. Het rapport gaat dieper in op de ethische en praktische vraagstukken rond het verantwoord gebruik van deze technologie.

Lees meer >

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor

5 April 2024

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor >

Op 26 maart 2024 ontving het onderzoeksproject DoPredict, onder leiding van hoogleraar Biofotonica en Medische Beeldvorming Marloes Groot van de Vrije Universiteit (VU), financiering via het Open Technologieprogramma van NWO. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een systeem voor het snel en eenvoudig voorspellen van de uitkomst van longbehandelingen door het testen van medicijncombinaties op een klein stukje patiëntenweefsel.

Lees meer >

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski

5 April 2024

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski >

Op 21 maart 2024 heeft Universitair Docent Kunstmatige Intelligentie Filip Ilievski een AiNed AI Fellowship van 900k€ ontvangen voor zijn project "Mensgerichte AI-Agenten met gezond verstand". De AiNed AI Fellowships zijn een competitief programma van NWO ontworpen om internationaal AI-talent naar Nederland te trekken. Met deze subsidie, samen met interne en externe medefinanciering, zal Ilievski een team van zes jonge onderzoekers kunnen samenstellen.

Lees meer >