< Terug naar nieuws
31 Januari 2024
De AI Taskforce van de VU en UvA: wat doen ze nu precies?
In september 2023 zetten de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) een belangrijke stap in het onderwijslandschap met de lancering van de gezamenlijke AI Taskforce. Een dynamische groep van acht experts uit beide universiteiten slaan de handen ineen om niet alleen de uitdagingen, maar ook de ongekende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie binnen hoger onderwijs samen te verkennen.
Maar wat doet deze taskforce nu precies? Hoe ziet het er precies uit en welke stappen hebben ze al gezet?
1. Een netwerk van diverse disciplines
De samenstelling van deze taskforce is als het ware een puzzel, waarin experts uit diverse disciplines samenkomen en elkaars specialiteiten benutten: van het bèta-domein tot filosofie, en van rechten tot onderwijswetenschappen. In hun rol als adviseurs aan de rectoren streven de leden van de taskforce gezamenlijk naar een gecoördineerde aanpak binnen het universitair onderwijslandschap op het gebied van AI en beleidsvorming.
Elk lid benadert vraagstukken vanuit diens unieke perspectief. Dr. Marjolein Lanzing bijvoorbeeld, gespecialiseerd in techniekfilosofie, richt zich niet alleen op de praktische aspecten van AI, maar belicht ook de menselijke dimensie van kunstmatige intelligentie. Dr. Ilja Cornelisz benadert de vraagstukken vanuit zijn vakgebied in onderwijswetenschappen. In de taskforce opereert prof. dr. Felienne Hermans als hoogleraar Vakdidactiek van de informatica op het snijvlak van techniek en onderwijs: hoe studenten bijvoorbeeld over AI en de digitale wereld kunnen leren.
2. Actie gerichte werkgroepen
Binnen de taskforce zijn er ook twee werkgroepen actief: de VU-werkgroep en UVA-werkgroep. Elk met een eigen focus en samenstelling ondersteunen ze de taskforce. Onder leiding van Luuk Terbeek (onderwijsadviseur AI & Blended learning) als verbindende factor, wisselen beide universitaire werkgroepen de huidige uitdagingen en best practices met elkaar uit. Het gezamenlijke doel: het ondersteunen van docenten bij AI-vraagstukken in hun onderwijs en het in praktijk brengen van adviezen van de taskforce.
3. Transparant naar de buitenwereld
Het uitgangspunt is dat de VU en de UvA helder beleid en standpunten communiceren ten aanzien van generatieve AI in het onderwijs, zowel intern als extern. Het beleid en de standpunten bewegen mee met de ontwikkelingen en worden regelmatig en tijdig gecommuniceerd en gepubliceerd, op een plek die vindbaar is voor iedereen betrokken bij het onderwijs (en onderzoek) van de instellingen, maar ook daarbuiten.
Lees het artikel hier.
Dit artikel is gepubliceerd op de website van de VU Amsterdam.
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems
14 November 2024
De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie
In het nieuwe beleid, De Amsterdamse Visie op AI, wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie (AI) een rol mag spelen in Amsterdam, en hoe deze technologie het leven in de stad mag beïnvloeden volgens de inwoners. Deze visie is tot stand gekomen na een maandenlang proces van gesprekken en dialoog, waarin een breed scala aan Amsterdammers – van festivalbezoekers tot schoolkinderen en van experts tot digibeten – hun mening gaven over de toekomst van AI in hun stad.
Lees meer >
14 November 2024
Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma
ICAI's Interview featured deze keer Gianluigi Bardelloni en Eric Postma, zij praten over de ontwikkelingen in hun ICAI Lab.
Lees meer >
14 november
AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs
De UvA is een nieuw project gestart waarbij het Teaching & Learning Centre Science onderzoekt hoe Generatieve AI, specifiek ChatGPT, kan bijdragen aan het verbeteren van academisch onderwijs. Binnen dit pilotprogramma aan de Faculteit der Natuurwetenschappen worden diverse toepassingen van GenAI in het hoger onderwijs getest en geëvalueerd.
Lees meer >