< Terug naar nieuws

3 Mei 2024

Nederlands volk kiest nepnieuwsbestrijding als prioriteit voor AI-onderzoek

Een recent onderzoek uitgevoerd door Waag Futurelab en Ipsos I&O, in opdracht van de Nederlandse AI Coalitie, onthult dat de bestrijding van nepnieuws en polarisatie bovenaan staat op de onderzoeksagenda van AI voor de Nederlanders.

De stem van de Nederlandse samenleving weerklinkt duidelijk in de laatste bevindingen van Waag Futurelab en Ipsos I&O, uitgevoerd in maart 2024. Uit deze studie, die representatief is voor de Nederlandse bevolking, blijkt dat 58% van de respondenten nepnieuws en de risico’s van deepfake-technologie als belangrijke thema’s ziet voor AI-onderzoek. Dit signaal is een duidelijke oproep aan de Nederlandse AI Coalitie om deze thema's met prioriteit te behandelen.

 

Daarnaast zijn er zorgen over de invloed van AI op machtsverhoudingen en de privacy van individuen, waarbij 37% van de respondenten aangeeft dat de controle van AI-experts en overheden over AI-toepassingen onderzocht moet worden. Ook wordt de behoefte aan transparantie en verantwoordelijkheid bij AI-toepassingen benadrukt, met 33% van de deelnemers die aandacht vraagt voor toezicht door technologie.

 

De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijke pijler voor het programma Societal van de NL AIC, en zullen leiden tot een aangescherpte focus op mensgerichte AI en een verantwoorde integratie van AI in publieke diensten.

 

Lees het volledige report hier.