< Terug naar nieuws

3 Mei 2024

Nederlands volk kiest nepnieuwsbestrijding als prioriteit voor AI-onderzoek

Een recent onderzoek uitgevoerd door Waag Futurelab en Ipsos I&O, in opdracht van de Nederlandse AI Coalitie, onthult dat de bestrijding van nepnieuws en polarisatie bovenaan staat op de onderzoeksagenda van AI voor de Nederlanders.

De stem van de Nederlandse samenleving weerklinkt duidelijk in de laatste bevindingen van Waag Futurelab en Ipsos I&O, uitgevoerd in maart 2024. Uit deze studie, die representatief is voor de Nederlandse bevolking, blijkt dat 58% van de respondenten nepnieuws en de risico’s van deepfake-technologie als belangrijke thema’s ziet voor AI-onderzoek. Dit signaal is een duidelijke oproep aan de Nederlandse AI Coalitie om deze thema's met prioriteit te behandelen.

 

Daarnaast zijn er zorgen over de invloed van AI op machtsverhoudingen en de privacy van individuen, waarbij 37% van de respondenten aangeeft dat de controle van AI-experts en overheden over AI-toepassingen onderzocht moet worden. Ook wordt de behoefte aan transparantie en verantwoordelijkheid bij AI-toepassingen benadrukt, met 33% van de deelnemers die aandacht vraagt voor toezicht door technologie.

 

De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijke pijler voor het programma Societal van de NL AIC, en zullen leiden tot een aangescherpte focus op mensgerichte AI en een verantwoorde integratie van AI in publieke diensten.

 

Lees het volledige report hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >