< Terug naar nieuws

28 Augustus 2024

Techbedrijven investeren miljarden in AI, maar de hype lijkt af te nemen

In de eerste helft van 2024 hebben grote techbedrijven samen bijna €100 miljard in kunstmatige intelligentie (AI) geïnvesteerd. De 'AI-race' is nog lang niet voorbij, en velen verwachten dat de investeringen nog verder zullen toenemen. Toch lijkt, volgens verschillende experts, de aanvankelijke hype—vooral rond generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT—over zijn hoogtepunt heen te zijn.
Noëlle Cicilia, managing partner bij Brush AI, merkt op dat hoewel de opwinding rond generatieve AI als oplossing voor alles afneemt, de technologie nog steeds waardevol kan zijn wanneer deze op de juiste manier wordt toegepast. "Het is alsof je het juiste gereedschap voor de klus gebruikt," zegt ze. Dit wordt beaamd door PwC's Mona de Boer en professoren Emiel Krahmer en Virginia Dignum, die zien dat er steeds meer oog is voor de beperkingen en uitdagingen van generatieve AI.
 
Toch is niet iedereen het ermee eens dat de hype voorbij is. Professor Evangelos Kanoulas wijst erop dat, hoewel Europa voorzichtig is, de rest van de wereld nog steeds volop vooruitgaat. De doorbraak van ChatGPT heeft een ware golf van activiteiten in de AI-wereld veroorzaakt, waarbij startups zoals Anthropic en Mistral aan terrein winnen. Toch hebben sommige AI-innovaties, zoals OpenAI's videogenerator Sora, te maken gehad met obstakels, waaronder zorgen vanuit het publiek en controverses.
 
Ook gevestigde techgiganten zoals Google, Microsoft, Meta en Apple voelen de druk om bij te blijven. De pogingen van Google om AI in zijn zoekmachine te integreren zijn niet zonder problemen verlopen, met enkele opvallende misstappen. Meta’s ambitieuze plannen voor AI-integratie hebben tot nu toe nog niet de gewenste resultaten opgeleverd. Apple’s voorzichtige aanpak met Siri wordt eveneens met gemengde verwachtingen ontvangen.
Professor Dignum bekritiseert het idee van een 'AI-race' en stelt dat de ontwikkeling van AI veel complexer is dan een eenvoudige wedstrijd. Ze vergelijkt de huidige staat van AI met een gemengde massa van Play-Doh—waarbij de lijnen vervagen en het moeilijker wordt om het volledige potentieel en de richting ervan te doorgronden.
 
Gepubliceerd door de NOS.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >