SVG Image
< Terug naar nieuws

28 Augustus 2024

Techbedrijven investeren miljarden in AI, maar de hype lijkt af te nemen

In de eerste helft van 2024 hebben grote techbedrijven samen bijna €100 miljard in kunstmatige intelligentie (AI) geïnvesteerd. De 'AI-race' is nog lang niet voorbij, en velen verwachten dat de investeringen nog verder zullen toenemen. Toch lijkt, volgens verschillende experts, de aanvankelijke hype—vooral rond generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT—over zijn hoogtepunt heen te zijn.
Noëlle Cicilia, managing partner bij Brush AI, merkt op dat hoewel de opwinding rond generatieve AI als oplossing voor alles afneemt, de technologie nog steeds waardevol kan zijn wanneer deze op de juiste manier wordt toegepast. "Het is alsof je het juiste gereedschap voor de klus gebruikt," zegt ze. Dit wordt beaamd door PwC's Mona de Boer en professoren Emiel Krahmer en Virginia Dignum, die zien dat er steeds meer oog is voor de beperkingen en uitdagingen van generatieve AI.
 
Toch is niet iedereen het ermee eens dat de hype voorbij is. Professor Evangelos Kanoulas wijst erop dat, hoewel Europa voorzichtig is, de rest van de wereld nog steeds volop vooruitgaat. De doorbraak van ChatGPT heeft een ware golf van activiteiten in de AI-wereld veroorzaakt, waarbij startups zoals Anthropic en Mistral aan terrein winnen. Toch hebben sommige AI-innovaties, zoals OpenAI's videogenerator Sora, te maken gehad met obstakels, waaronder zorgen vanuit het publiek en controverses.
 
Ook gevestigde techgiganten zoals Google, Microsoft, Meta en Apple voelen de druk om bij te blijven. De pogingen van Google om AI in zijn zoekmachine te integreren zijn niet zonder problemen verlopen, met enkele opvallende misstappen. Meta’s ambitieuze plannen voor AI-integratie hebben tot nu toe nog niet de gewenste resultaten opgeleverd. Apple’s voorzichtige aanpak met Siri wordt eveneens met gemengde verwachtingen ontvangen.
Professor Dignum bekritiseert het idee van een 'AI-race' en stelt dat de ontwikkeling van AI veel complexer is dan een eenvoudige wedstrijd. Ze vergelijkt de huidige staat van AI met een gemengde massa van Play-Doh—waarbij de lijnen vervagen en het moeilijker wordt om het volledige potentieel en de richting ervan te doorgronden.
 
Gepubliceerd door de NOS.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >