< Terug naar nieuws

9 Februari 2024

AI en de Groene Chemische Revolutie: Pionieren met Duurzame Materialen aan de UvA

In een recent project aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt AI ingezet om chemici te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe, duurzame materialen. Dit initiatief, genaamd AI4SMM, focust op het gebruik van AI voor het creëren van innovatieve oplossingen in verschillende domeinen zoals energieopslag, duurzaam staal, en veilige kunststoffen. Het project benadrukt het potentieel van AI om de ontwikkeling en implementatie van duurzame moleculen en materialen te versnellen, wat cruciaal is voor het bevorderen van een duurzame samenleving.
Bernd Ensing, universitair hoofddocent Computational Chemistry aan de UvA, heeft het over het concept van 'chemische grammatica'. Hij illustreert hoe AI, vergelijkbaar met het ontcijferen van menselijke talen, de complexe 'taal' van chemische structuren en hun interacties begrijpt. Dit proces maakt het mogelijk om nieuwe, duurzame materialen te ontwerpen door de relaties tussen moleculen te analyseren, waardoor snellere en efficiëntere innovaties in de materiaalwetenschap worden bevorderd. Het project belooft een revolutie in de manier waarop we naar materialen kijken en biedt een fascinerende inkijk in hoe AI de sleutel kan zijn tot duurzame innovaties.
 
Lees hier meer!

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >