< Terug naar nieuws

17 Mei 2024

Ellogon.ai's Succes | Een Interview

Welke kankerpatiënten hebben echt baat bij immunotherapie? Artsen kunnen hiervoor de AI-tool EIDOS gebruiken van zorginnovatie-startup Ellogon.ai. Directeur Robert Kuipers: “Als we technologie niet blijvend toepassen in de gezondheidszorg, loopt ons systeem krakend en piepend vast.” 

Ellogon.ai heeft een paar hectische maanden achter de rug. In februari won het bedrijf de regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs. Daarmee wonnen zij ook een jaar lang lidmaatschap van de Network Council. Hun AI-oplossing EIDOS helpt medisch specialisten bij het selecteren van patiënten voor immunotherapie. Ellogon.ai ontwikkelde de tool samen met onder meer het Nederlands Kankerinstituut. Een CE-certificering heeft het product al. Nu werken vier Nederlandse academische ziekenhuizen en een Grieks ziekenhuis aan de implementatie van de tool.

 

De Amsterdamse startup haalde een miljoen euro op bij investeerders ROM InWest en UvA Ventures. Daarnaast sprak directeur Robert Kuipers met potentiële investeerders in Europa en de Verenigde Staten. De dag na dit interview vliegt hij naar Griekenland om daar een van de ziekenhuizen te bezoeken die EIDOS gaat implementeren. Tussendoor is hij druk met de uitbreiding van het aantal medewerkers bij Ellogon.ai. “Never a dull moment”, lacht Kuipers eufemistisch.

 

Ellogon.ai ontwikkelde EIDOS samen met het Nederlands Kanker Instituut en is gevestigd op Amsterdam Science Park. Deze netwerken zijn cruciaal voor het bedrijf. "Het NKI staat met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis aan de wereldwijde top. Iedereen die voor ons relevant is, kent hen en zij kennen iedereen. Via het Science Park staan we in nauwe verbinding met de Universiteit van Amsterdam, waarvan wij ook een spinoff zijn. De UvA is toonaangevend op het gebied van AI. Dat AI-imago straalt ook op ons af."

 

Volgens Kuipers is nabijheid ook een factor van betekenis. "Elke maandag spreken wij op ons kantoor pathologen en andere medici over hoe zij EIDOS kunnen gebruiken in hun werk en hoe zij patiënten selecteren voor immunotherapie. Iedere arts doet dat op een eigen manier, dus van die gesprekken leren wij veel."

 

In de regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs won Ellogon.ai ook een jaarlidmaatschap van de Network Council. Dit netwerk biedt een breder scala aan connecties dan hun huidige netwerk. "Van burgemeester en wethouder van Amsterdam tot bedrijven die zich misschien helemaal niet met zorg bezighouden. Ook dat soort relaties kunnen voor ons interessant zijn."

 

Kuipers heeft grote dromen voor Ellogon.ai. "Van alle ziekenhuizen in Europa die immunotherapie toepassen, maakt 20 procent dan gebruik van EIDOS. We hebben dan echt kunnen aantonen dat we daarmee veel geld besparen. Mijn grote droom is dat we over vijf jaar met een grote farmaceutische instelling en een grote academische instelling betere medicijnen tegen kanker aan het ontwikkelen zijn. Want ook daar kan AI bij helpen."

 

Klik hier voor het volledige artikel.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >