< Terug naar nieuws

13 november 2023

Betere weersvoorspelling dankzij AI

Met behulp van AI is het mogelijk om warm weer beter te voorspellen. Atmosfeerwetenschapper Chiem van Straaten ontwikkelde hiervoor een methode die leert van foute weersvoorspellingen en tot betrouwbaardere informatie leidt.
Weersvoorspellingen zijn vaak onbetrouwbaar. Maar om de impact van extreem weer, zoals droogte of hitte, te verminderen is het juist belangrijk om tijdig te weten wanneer er extreem weer op komst is. Van Straaten gebruikt hiervoor een combinatie van natuurkundige en statistische weermodellen. Hiermee toont hij aan dat de verdeling van koude en warme lucht beter voorspeld kan worden als je naar langere periodes en grotere gebieden kijkt.  
 
Machine learning

Met behulp van machine learning-technieken ontdekten Van Straaten en zijn collega-onderzoekers dat processen in de Stille Oceaan van belang zijn in het sturen van die verdeling tussen koude en warme lucht. Deze link in het klimaatsysteem bleek te missen in het model dat voor de voorspellingen van veel weerapps wordt gebruikt. Ze ontwikkelden, in samenwerking met de KNMI, een methode die dat model statistisch corrigeert en bruikbaarder maakt. 
 
Verbeterd door AI

Deze methode biedt ook meer inzichten in de fouten van weersvoorspellingen, onder meer door het vergelijken van voorspellingen en daadwerkelijk gemeten weer. Volgens Van Straaten is de methode een duidelijke manier waarop klassieke, op natuurkunde gebaseerde weermodellen verbeterd kunnen worden met AI. ‘Alle afnemers van weervoorspellingen, van waterschappen, tot boeren, tot gewone burgers, kunnen daarvan profiteren. Ze zullen vervroegd beschikking hebben tot betrouwbare informatie’.
 
Dit artikel is te lezen op de website van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >