2 januari 2024
Bekendste AI-beeldbank offline na ontdekking van afbeeldingen met kindermisbruik
De Duitse organisatie heeft zijn database tijdelijk offline gehaald. AI-hoogleraar Marcel Worring (UvA) roemt dit besluit, maar vindt ook dat de organisatie in gebreke is gebleven: ‘In ieder geval een deel van het onderzoek van Stanford hadden ze ook zelf kunnen doen. Namelijk: het vergelijken van Laion met de misbruikbeelden die al bekend zijn.’
Andere bedrijven delen database niet
Stability, het Britse bedrijf achter het veelgebruikte Stable Diffusion, benadrukt tegenover Bloombergdat het al eerder actie ondernam om illegale activiteiten te beperken.
Het onderzoek concentreert zich op Stable Diffusion omdat Stability als een van de weinige AI-bedrijven transparant is over zijn trainingsdata. Bij andere grote beeldgeneratoren is dat niet het geval. Midjourney gebruikt Laion-5B vermoedelijk ook, maar wil tegenover Forbes niet reageren.
Imagen van Google werd ook deels gemaakt met behulp van Laion, maar tijdens een intern onderzoek vonden ontwikkelaars ‘een breed scala aan ongepaste inhoud’, waaronder porno en racistische opmerkingen. Google achtte Laion daarna ongeschikt voor openbaar gebruik, schrijven de onderzoekers.
OpenAI trainde Dall-E niet met Laion. Waarmee wél, is in nevelen gehuld, zegt Worring. ‘Misschien bevat hun database ook wel problematisch materiaal, maar onderzoekers kunnen hier niet bij. Laion ligt nu terecht onder het vergrootglas, maar dat is ook het gevolg van het feit dat zij transparant zijn.’
Maas in de EU-wet
Natali Helberger, hoogleraar recht en digitale technologie aan de UvA, noemt het onderzoek ‘zorgwekkend’, ook met het oog op de zogeheten EU AI Act, de Europese wetgeving voor kunstmatige intelligentie. Na een intensieve lobby van Duitsland en Frankrijk bereikten het Europees Parlement en de lidstaten vorige week een compromis: alleen de grootste modellen, zoals die van OpenAI en Google, moeten aan de strengste eisen voldoen.
‘Juist voor de kleinere modellen is het gratis Laion een realistische keuze, maar zij hoeven niet te bewijzen of hun data is gecontroleerd op de aanwezigheid van bias, haat of illegaal materiaal’, zegt Helberger. En dus ontstaat de ‘vreemde situatie’ dat de Amerikaanse bigtech wél moet voldoen aan de Europese waarden, aldus de hoogleraar. Het incident met Laion is daarmee volgens haar ‘een naar voorbeeld van het gat in de Europese wetgeving’.
Dit artikel is gepubliceerd op de website van de Volkskrant.
© SOPA Images/LightRocket via Gett
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems
14 November 2024
De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie
Lees meer >
14 November 2024
Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma
Lees meer >
14 november
AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs
Lees meer >