< Terug naar nieuws

19 Juni 2024

Begeleiden van de digitale toekomst: inzichten van Joris van Hoboken

Naarmate we dieper het digitale tijdperk ingaan, hebben platforms als Facebook en X onze samenleving aanzienlijk hervormd. De komst van de kwantumtechnologie staat op het punt om nog diepgaandere veranderingen teweeg te brengen. Dit roept een essentiële vraag op: hoe kunnen we de rechten van burgers en de democratische belangen beschermen te midden van de snelle technologische vooruitgang? Joris van Hoboken, hoogleraar Informatierecht met een focus op digitale infrastructuur, wil dit vraagstuk de komende jaren uitgebreid onderzoeken.
Informatierecht in een digitaal tijdperk
Het informatierecht, beïnvloed door de snelle digitalisering, richt zich op kwesties als desinformatie op sociale media, de privacy van internetgebruikers en de macht van grote technologiebedrijven. Van Hoboken benadrukt dat het beheren van informatie op basis van democratische principes van cruciaal belang is naarmate de technologie evolueert.

Democratische waarden onder druk
De wet beschermt democratische waarden zoals de vrijheid van meningsuiting en sociale participatie. Deze waarden worden echter steeds meer bedreigd omdat grote technologiebedrijven de sociale interacties en toegang tot informatie domineren. Van Hoboken stelt dat de samenleving betrokken moet worden bij het vormgeven van technologische vooruitgang, en niet alleen bedrijven en overheden.

Proactieve maatregelen en regelgeving
Van Hoboken merkt op dat de discussies over de maatschappelijke impact van AI in de jaren zestig begonnen. Een gebrek aan bewustzijn staat echter vaak proactieve maatregelen in de weg. Advocaten en onderzoekers voorzien misschien technologische implicaties, maar het omzetten van deze kennis in actie vereist de betrokkenheid van de samenleving, het bedrijfsleven en politieke leiders. Sinds 2015 heeft de EU regelgeving geïmplementeerd, zoals de Digital Services Act en de Digital Markets Act, om tegenwicht te bieden aan de invloed van grote digitale platforms. Het onderzoek van Van Hoboken, waaronder zijn project ‘DSA Observatory’, onderzoekt deze regelgeving en de handhaving ervan. Bovendien wordt de wet op strategische wijze gebruikt om de machtsdynamiek in stand te houden, zoals westerse regeringen die de exportregels aanscherpen om te voorkomen dat China de markt voor kwantumtechnologie domineert.

Uitdagingen van de kwantumtechnologie
Kwantumtechnologie introduceert nieuwe uitdagingen, zoals privacyproblemen met geavanceerde sensoren. Ethisch gebruik van dergelijke technologie is van cruciaal belang. Kwantumcomputers, die beveiligde communicatie kunnen ontsleutelen, vormen een bedreiging voor de huidige versleutelingsmethoden. Overheden ontwikkelen post-kwantum-encryptie om ervoor te zorgen dat deze vooruitgang de samenleving ten goede komt.
 
Gepubliceerd door de UvA.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >