< Terug naar nieuws

5 April 2024

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski

Op 21 maart 2024 heeft Universitair Docent Kunstmatige Intelligentie Filip Ilievski een AiNed AI Fellowship van 900k€ ontvangen voor zijn project "Mensgerichte AI-Agenten met gezond verstand". De AiNed AI Fellowships zijn een competitief programma van NWO ontworpen om internationaal AI-talent naar Nederland te trekken. Met deze subsidie, samen met interne en externe medefinanciering, zal Ilievski een team van zes jonge onderzoekers kunnen samenstellen.

Mensgerichte AI streeft ernaar de unieke vaardigheden van mensen te versterken met de verwerkingskracht van AI-modellen. Terwijl mensen uitblinken in empathie en het bedenken van anderen, kunnen AI-modellen enorme datasets verwerken en repetitieve taken optimaliseren. Dit opent de deur naar het ontwikkelen van AI-assistenten die menselijke capaciteiten kunnen versterken. Echter, ondanks de sterke prestaties van state-of-the-art AI-methoden op benchmarks, is de brede toepassing van AI beperkt door een gebrek aan gezond verstand. Een effectieve samenwerking tussen mens en AI vereist meer dan alleen het nabootsen van menselijke taalvaardigheden; het vereist een diep begrip van psychologie, culturele waarden, en de vermenging van taal en visie.

Filip Ilievski's project zal zich richten op het vergroten van de kennis over hoe mensgerichte AI-agenten met gezond verstand betrouwbare mentale modellering in mens-robot gesprekken kunnen uitvoeren, hun redenering kunnen verifiëren, en kunnen redeneren over complexe situaties zoals die in video's. Deze AI-agenten zullen leren om de wensen, doelen, waarden en intenties van mensen te begrijpen, en deze kennis gebruiken om menselijk gedrag te anticiperen. Dit omvat het begrijpen van culturele waarden, ethische en morele aspecten van interactie, en hoe signalen uit meerdere modaliteiten samenvloeien.

Het project belooft de ontwikkeling van AI-systemen die niet alleen menselijke taal kunnen simuleren, maar die ook een dieper, gezond verstand begrip hebben van de complexe wereld waarin we leven. Deze ontwikkeling zal verder bouwen op vooruitgang in kennisrepresentatie, neurale taal- en visiemodellen, en mens-AI samenwerking.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >