< Terug naar nieuws

20 September 2023

Koningin Maxima bezoekt het Centrum Applied Artificial Intelligence Center

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdagochtend 5 oktober een werkbezoek aan het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence van de Hogeschool van Amsterdam. Het bezoek staat in het teken van het verantwoord gebruiken en toepassen van Artificial Intelligence (AI).
De toename van het gebruik van kunstmatige intelligentie brengt dilemma’s en ethische vragen met zich mee voor de hele samenleving. Binnen het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence  werken onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in zeven labs nauw samen aan een verantwoorde toepassing ervan. Koningin Máxima bezoekt een van de labs, het Smart Asset Management Lab. Daar spreekt zij met onderzoekers en pas afgestudeerden over de meerwaarde van deze samenwerking. Ze krijgt verschillende installaties te zien, zoals een ultrasensitieve koelkast voor het bewaren van medicijnen die zichzelf met behulp van AI kan repareren.
 
Sociale impact
Tijdens het werkbezoek komen ook samenwerkingen aan bod rond AI Media & Democracy en Responsible Applied AI, waarin vraagstukken over de dialoog met de gebruiker en het eigenaarschap van AI-technologie centraal staan. Met onderzoekers en partners van de HvA uit het maatschappelijke veld gaat Koningin Máxima in gesprek over de sociale impact van huidige en toekomstige toepassingen, zoals de betekenis van kunstmatige intelligentie voor de toekomst van werk en de brede welvaart. Ook wordt gesproken over de kansen en risico’s voor Nederland en het beleid dat daarbij nodig is in samenhang met de Europese en wereldwijde kijk op de toepassing van AI.  

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren

4 Juli 2024

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren >

longform.ai, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, heeft €300.000 aan financiering ontvangen van Innovatiefonds Noord-Holland. De startup, mede opgericht door Paul Groth, professor Data Science aan de UvA, ontwikkelt AI-technologie om waardevolle inzichten uit grote hoeveelheden audiodata te halen

Lees meer >

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum

4 Juli 2024

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum >

In het ARTIS-Groote Museum is de presentatie The Symbiotic City nu te zien. Deze expositie toont een toekomstig Amsterdam waar natuur en mensen in harmonie samenleven. Het project is een initiatief van Remco Kort, microbioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ARTIS-Micropia hoogleraar. De beelden en teksten zijn tot stand gekomen tijdens de workshop The Symbiotic City, waarbij AI werd ingezet om visies van diverse disciplines te visualiseren.

 

Lees meer >