< Terug naar nieuws

20 September 2023

Koningin Maxima bezoekt het Centrum Applied Artificial Intelligence Center

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdagochtend 5 oktober een werkbezoek aan het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence van de Hogeschool van Amsterdam. Het bezoek staat in het teken van het verantwoord gebruiken en toepassen van Artificial Intelligence (AI).
De toename van het gebruik van kunstmatige intelligentie brengt dilemma’s en ethische vragen met zich mee voor de hele samenleving. Binnen het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence  werken onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in zeven labs nauw samen aan een verantwoorde toepassing ervan. Koningin Máxima bezoekt een van de labs, het Smart Asset Management Lab. Daar spreekt zij met onderzoekers en pas afgestudeerden over de meerwaarde van deze samenwerking. Ze krijgt verschillende installaties te zien, zoals een ultrasensitieve koelkast voor het bewaren van medicijnen die zichzelf met behulp van AI kan repareren.
 
Sociale impact
Tijdens het werkbezoek komen ook samenwerkingen aan bod rond AI Media & Democracy en Responsible Applied AI, waarin vraagstukken over de dialoog met de gebruiker en het eigenaarschap van AI-technologie centraal staan. Met onderzoekers en partners van de HvA uit het maatschappelijke veld gaat Koningin Máxima in gesprek over de sociale impact van huidige en toekomstige toepassingen, zoals de betekenis van kunstmatige intelligentie voor de toekomst van werk en de brede welvaart. Ook wordt gesproken over de kansen en risico’s voor Nederland en het beleid dat daarbij nodig is in samenhang met de Europese en wereldwijde kijk op de toepassing van AI.  

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
AI-systeem helpt vroeg stadium slokdarmkanker herkennen

30 november 2023

AI-systeem helpt vroeg stadium slokdarmkanker herkennen >

Een nieuw AI-systeem kan endoscopisten helpen bij het vroegtijdig herkennen van slokdarmkanker, blijkt uit een studie van Amsterdam UMC en de TU Eindhoven. “Hoe eerder je slokdarmkanker herkent, des te beter de uitkomst voor de patiënt”, aldus Jacques Bergman, hoogleraar Endoscopie van Amsterdam UMC. “We zijn dan ook erg blij met deze hulp van kunstmatige intelligentie.”

Lees meer >

SME DATALAB 42: Een studentenproject starten

29 november 2023

SME DATALAB 42: Een studentenproject starten >

Ben je geïnteresseerd om samen met studenten te werken aan digitaliseringsprojecten die betaalbaar en flexibel zijn en waarde toevoegen? Met als resultaat een data gedreven bedrijf met business impact? Dan is het MKB DATALAB 42 een interessante optie voor jou.

Lees meer >

Piyush Bagad ontvangt KHMW Scriptieprijs Informatica en Informatiekunde

29 november 2023

Piyush Bagad ontvangt KHMW Scriptieprijs Informatica en Informatiekunde >

Master AI alumnus Piyush Bagad is de ontvanger van de KHMW Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde. Tijdens een prijsuitreiking georganiseerd door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen op 27 november ontvangt hij een prijs van 3000 euro voor zijn scriptie getiteld "It's About Time: Time Awareness in Video Foundation Models".

Lees meer >