< Terug naar nieuws

19 Juni 2024

Tim Baarslag benoemd tot hoogleraar Wiskunde van Coöperatieve AI aan de TU Eindhoven

AI is van cruciaal belang geworden voor de moderne samenleving en krijgt wereldwijde aandacht vanwege het succes ervan op het gebied van beeldherkenning, natuurlijke taalverwerking en medische diagnose. Op dezelfde manier heeft de wiskundige analyse diverse kwesties aangepakt, van transport tot investeringsstrategieën. De samensmelting van deze velden, bekend als de Wiskunde van Coöperatieve AI, heeft tot doel een theorie te ontwikkelen voor intelligente gezamenlijke besluitvorming. Het nieuwe lectoraat van Tim Baarslag aan de TU Eindhoven richt zich op dit opkomende vakgebied.
Onderzoeksfocus
Baarslag is gespecialiseerd in intelligente systemen voor gezamenlijke besluitvorming, met toepassingen in de energiehandel, IoT, handelsplatforms, autonome voertuigen en digitale veiligheid. Zijn door NWO Vidi gefinancierde project, COMBINE, onderzoekt AI-onderhandelingen voor het coördineren van meerdere deals. Zijn werk is te zien in toonaangevende publicaties als Science Magazine en MIT Technology Review.

Academische en professionele achtergrond
Baarslag is tevens senior onderzoeker bij het CWI, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht, en bekleedt gastfuncties bij MIT, Nagoya University of Technology en de Universiteit van Southampton. Hij behaalde zijn MSc en BSc (beide cum laude) aan de Universiteit Utrecht en promoveerde (cum laude) aan de Technische Universiteit Delft in 2014. Eerder bekleedde hij een Research Fellowship aan de Universiteit van Southampton.

Prijzen en bijdragen
Baarslag ontwikkelde Genius, een onderhandelingsplatform, en organiseert de International Automated Negotiating Agent Competition. Hij is lid van De Jonge Akademie en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en zit in programmacommissies voor top AI-conferenties. Tot zijn onderscheidingen behoren onder meer de Cor Baayen Young Researcher Award, met erkenning van Elsevier, The Financial Daily en New Scientist.

Uitgegeven door CWI.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >