< Terug naar nieuws

21 november 2023

Nederlandse autoriteiten werken samen met UNESCO aan ethische AI

De Nederlandse Autoriteit voor Digitale Infrastructuur (NCCA) en UNESCO geven vorm aan de toekomst van AI in Europa met hun samenwerkingsproject 'Supervising AI by Competent Authorities'.
Dit initiatief richt zich op het opzetten van een uitgebreid ethisch kader voor AI-toezicht en pakt de uitdagingen van de snelle groei van AI aan. Nu Amsterdam het voortouw neemt op het gebied van AI-innovatie, zorgt dit project ervoor dat ethische overwegingen voorop staan bij de ontwikkeling van AI in alle Europese landen.

Zorgen dat Europa goed is uitgerust voor de toekomst van AI 
 
NCCA (Nederlandse Autoriteit voor Digitale Infrastructuur) en UNESCO hebben samengewerkt aan een project getiteld 'Supervising AI by Competent Authorities', gericht op het ontwikkelen van een raamwerk dat EU-landen kunnen gebruiken voor ethisch toezicht op AI.
 
Regelgevende kaders die zijn ontworpen om veiligheid en ethische normen te regelen, hebben moeite om de snelle groei van AI-technologie bij te houden. Het doel van 'Supervising AI by Competent Authorities' is om samen met academische instellingen, overheidsinstanties en experts uit de industrie een kader op te stellen. Het initiatief beoogt een blauwdruk te creëren die niet alleen Nederland, maar ook andere Europese landen in actie kunnen brengen. Ervoor zorgen dat alle AI-technologieën worden gecreëerd en geïmplementeerd met ethische en morele overwegingen.
 
Waarom het bouwen van een kader fundamenteel is
 
In 2021 bracht het VN-agentschap een gids uit met materiaal over ethiek, beleid en strategieën op het gebied van kunstmatige intelligentie op nationaal, regionaal en internationaal niveau. Hoewel de gids niet bindend is, wordt hij omarmd door alle 193 VN-lidstaten. Alle lidstaten erkennen dat AI-gebaseerde oplossingen weliswaar kunnen leiden tot doorbraken in verschillende sectoren, waaronder geneeskunde en duurzaamheid, maar dat AI ook potentiële schade kan aanrichten, zoals het inbouwen van vooroordelen in AI. 
 
Daarom komt 'Toezicht op AI door bevoegde autoriteiten' op een cruciaal moment. Het project - dat ook wordt gesteund door de Europese Commissie - zal gegevens verzamelen en een uitgebreid rapport samenstellen over hoe landen in heel Europa toezicht houden op kunstmatige intelligentie. Daarnaast zal het project een reeks casestudies over AI ontwikkelen, aanbevelingen doen voor optimale werkwijzen en training en ondersteuning bieden aan bestuursorganen in heel Europa.
 
Amsterdam centrum van AI-innovatie
 
De stad Amsterdam is uitgegroeid tot een brandpunt van AI-innovatie en biedt onderdak aan tal van startups, onderzoeksinstellingen en multinationals. De stad leidt verantwoorde AI-ontwikkeling in Europa door voorbeelden als Amsterdam AI, een coalitie die zich richt op mensgerichte, rechtvaardige en betrouwbare AI-toepassingen.
 
'Supervising AI by Competent Authorities' (Toezicht op AI door bevoegde autoriteiten) zal een essentieel hulpmiddel zijn om vooruitgang te boeken op het gebied van AI in alle sectoren in alle landen, met het NCCA als leider. Een waarborg die ervoor zorgt dat samenlevingen in heel Europa het allerbeste halen uit AI-technologieën. Zoals Gabriela Ramos, Assistant-Director General for Social and Human Sciences bij UNESCO, uitlegt: "Dit is geen technologische discussie. Het is een maatschappelijke discussie. We hebben het over het soort wereld waarin we willen leven. Om de technologische ontwikkeling van AI vorm te geven, hebben we effectieve bestuurskaders nodig die worden ondersteund door de ethische en morele waarden die ons allemaal dierbaar zijn."
 
 
Fotocredits: The Next Web. 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
AI-systeem helpt vroeg stadium slokdarmkanker herkennen

30 november 2023

AI-systeem helpt vroeg stadium slokdarmkanker herkennen >

Een nieuw AI-systeem kan endoscopisten helpen bij het vroegtijdig herkennen van slokdarmkanker, blijkt uit een studie van Amsterdam UMC en de TU Eindhoven. “Hoe eerder je slokdarmkanker herkent, des te beter de uitkomst voor de patiënt”, aldus Jacques Bergman, hoogleraar Endoscopie van Amsterdam UMC. “We zijn dan ook erg blij met deze hulp van kunstmatige intelligentie.”

Lees meer >

SME DATALAB 42: Een studentenproject starten

29 november 2023

SME DATALAB 42: Een studentenproject starten >

Ben je geïnteresseerd om samen met studenten te werken aan digitaliseringsprojecten die betaalbaar en flexibel zijn en waarde toevoegen? Met als resultaat een data gedreven bedrijf met business impact? Dan is het MKB DATALAB 42 een interessante optie voor jou.

Lees meer >

Piyush Bagad ontvangt KHMW Scriptieprijs Informatica en Informatiekunde

29 november 2023

Piyush Bagad ontvangt KHMW Scriptieprijs Informatica en Informatiekunde >

Master AI alumnus Piyush Bagad is de ontvanger van de KHMW Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde. Tijdens een prijsuitreiking georganiseerd door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen op 27 november ontvangt hij een prijs van 3000 euro voor zijn scriptie getiteld "It's About Time: Time Awareness in Video Foundation Models".

Lees meer >