< Terug naar nieuws

19 April 2024

CWI onderzoeker Madelon Hulsebos ontvangt NGF AiNed fellowship

Madelon Hulsebos, aankomend tenure-track onderzoeker, heeft een NGF AiNed Fellowship subsidie ontvangen van de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) voor een project dat iedereen in staat stelt om onafhankelijke, datagedreven beslissingen te nemen op basis van gestructureerde data.

Gepubliceerd op 21 maart 2024, richt het project van Hulsebos zich op het verkleinen van de kloof in datageletterdheid tussen kleine instellingen en grote bedrijven. Terwijl wereldwijd ongeveer 120 zettabytes aan data verzameld zijn, wordt minder dan 1% daadwerkelijk gebruikt. Een groot deel van deze data is gestructureerd, zoals tabellen, spreadsheets en relationele databases, die cruciaal zijn voor besluitvormingsprocessen in de gezondheidszorg, overheid en financiële sector.

Met het DataLibra project wil Hulsebos deze kloof dichten door inzicht uit (semi-)gestructureerde data te democratiseren via Table Representation Learning. Het doel is om betrouwbare, veilige en verantwoordelijke data-analyse te bieden, waardoor iedereen eenvoudig, effectief en efficiënt datagedreven beslissingen kan nemen. Het project omvat uitdagingen door de gehele data-analyse pijplijn, inclusief efficiënte dataopslag, uitvoering van queries, automatische verbetering van datakwaliteit, integratie van multimodale data en zoeksystemen. Dit vijfjarige project zal vanwege zijn multidisciplinaire aard samenwerkingen met verschillende kennisinstituten en innovatielabs omvatten.

Hulsebos, die eerder postdoctoraal onderzoeker was aan UC Berkeley en haar PhD behaalde aan de Universiteit van Amsterdam, zal haar tenure-track positie aan de Database Architectures groep van CWI in de herfst van 2024 starten. Haar onderzoek focust op de kruising van datamanagement en machine learning, met recente bijdragen aan methoden, tools en bronnen voor Table Representation Learning.

Lees hier hier. 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >