< Terug naar nieuws

19 April 2024

CWI onderzoeker Madelon Hulsebos ontvangt NGF AiNed fellowship

Madelon Hulsebos, aankomend tenure-track onderzoeker, heeft een NGF AiNed Fellowship subsidie ontvangen van de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) voor een project dat iedereen in staat stelt om onafhankelijke, datagedreven beslissingen te nemen op basis van gestructureerde data.

Gepubliceerd op 21 maart 2024, richt het project van Hulsebos zich op het verkleinen van de kloof in datageletterdheid tussen kleine instellingen en grote bedrijven. Terwijl wereldwijd ongeveer 120 zettabytes aan data verzameld zijn, wordt minder dan 1% daadwerkelijk gebruikt. Een groot deel van deze data is gestructureerd, zoals tabellen, spreadsheets en relationele databases, die cruciaal zijn voor besluitvormingsprocessen in de gezondheidszorg, overheid en financiële sector.

Met het DataLibra project wil Hulsebos deze kloof dichten door inzicht uit (semi-)gestructureerde data te democratiseren via Table Representation Learning. Het doel is om betrouwbare, veilige en verantwoordelijke data-analyse te bieden, waardoor iedereen eenvoudig, effectief en efficiënt datagedreven beslissingen kan nemen. Het project omvat uitdagingen door de gehele data-analyse pijplijn, inclusief efficiënte dataopslag, uitvoering van queries, automatische verbetering van datakwaliteit, integratie van multimodale data en zoeksystemen. Dit vijfjarige project zal vanwege zijn multidisciplinaire aard samenwerkingen met verschillende kennisinstituten en innovatielabs omvatten.

Hulsebos, die eerder postdoctoraal onderzoeker was aan UC Berkeley en haar PhD behaalde aan de Universiteit van Amsterdam, zal haar tenure-track positie aan de Database Architectures groep van CWI in de herfst van 2024 starten. Haar onderzoek focust op de kruising van datamanagement en machine learning, met recente bijdragen aan methoden, tools en bronnen voor Table Representation Learning.

Lees hier hier.