< Terug naar nieuws

30 April 202

ERC advanced subsidies toegekend aan meerdere Amsterdamse kennisinstellingen

Nederland ontving 23 subsidies voor wetenschappelijke ontdekkingen
Eerder deze maand maakte de European Research Council (ERC) de namen bekend van 255 vooraanstaande onderzoeksleiders in Europa die ERC Advanced Grants zouden ontvangen. Deze subsidies, die tot de meest prestigieuze en competitieve van de EU behoren, bieden senior onderzoekers de kans om ambitieuze, door nieuwsgierigheid gedreven projecten na te streven die belangrijke wetenschappelijke doorbraken kunnen opleveren in een reeks disciplines, van de levenswetenschappen, de natuurwetenschappen, de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen.
De nieuw toegekende subsidies, in totaal bijna €652 miljoen, maken deel uit van het Horizon Europe-programma van de EU. Schattingen suggereren dat de subsidies zullen resulteren in de creatie van 2.480 banen binnen de teams van de geselecteerde begunstigden. Van de in totaal 255 EU-subsidies heeft Nederland er in totaal 23 ontvangen, op de voet gevolgd door Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Amsterdam claimde een deel van 12 subsidies.

De Amsterdamse universiteiten spelen een leidende rol
De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit Van Amsterdam (UMC) hebben vier subsidies ontvangen, waaronder financiering die AI en Geesteswetenschappen samenbrengt om de rol te onderzoeken die cultuur speelt bij deep learning. Evenals een samenwerking tussen het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de UvA om de effecten van plastic afval in de zee op de oceanen in de wereld te onderzoeken.

De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam ontving in totaal vijf subsidies, voor projecten zoals het ontwikkelen van een nieuwe optische endoscopische beeldvormingstechniek om kanker op te sporen met een resolutie die 10 tot 100 keer hoger is dan wat momenteel mogelijk is. Inmiddels heeft het Antoni van Leeuwenhoek ook drie subsidies binnengehaald. Eén van deze projecten heeft tot doel de 'verborgen biologie' binnen kanker te onthullen en zich te verdiepen in het rijk van de diepgaande genetica om de ziekte beter te begrijpen.
Deze financiering creëert niet alleen belangrijke wetenschappelijke bevindingen, maar helpt ook de Amsterdamse AI-, technologie-, duurzaamheids- en life sciences-sectoren te laten groeien. De stad beschikt over talloze life sciences-hubs zoals het Amsterdam Science Park en het Amsterdam Life Sciences District, naast een bloeiende technologiegemeenschap. Samen samenwerken om de belangrijkste innovatie-ecosystemen van Amsterdam te versterken.

Uitgegeven door UvA.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >