< Terug naar nieuws

30 April 202

ERC advanced subsidies toegekend aan meerdere Amsterdamse kennisinstellingen

Nederland ontving 23 subsidies voor wetenschappelijke ontdekkingen
Eerder deze maand maakte de European Research Council (ERC) de namen bekend van 255 vooraanstaande onderzoeksleiders in Europa die ERC Advanced Grants zouden ontvangen. Deze subsidies, die tot de meest prestigieuze en competitieve van de EU behoren, bieden senior onderzoekers de kans om ambitieuze, door nieuwsgierigheid gedreven projecten na te streven die belangrijke wetenschappelijke doorbraken kunnen opleveren in een reeks disciplines, van de levenswetenschappen, de natuurwetenschappen, de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen.
De nieuw toegekende subsidies, in totaal bijna €652 miljoen, maken deel uit van het Horizon Europe-programma van de EU. Schattingen suggereren dat de subsidies zullen resulteren in de creatie van 2.480 banen binnen de teams van de geselecteerde begunstigden. Van de in totaal 255 EU-subsidies heeft Nederland er in totaal 23 ontvangen, op de voet gevolgd door Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Amsterdam claimde een deel van 12 subsidies.

De Amsterdamse universiteiten spelen een leidende rol
De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit Van Amsterdam (UMC) hebben vier subsidies ontvangen, waaronder financiering die AI en Geesteswetenschappen samenbrengt om de rol te onderzoeken die cultuur speelt bij deep learning. Evenals een samenwerking tussen het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de UvA om de effecten van plastic afval in de zee op de oceanen in de wereld te onderzoeken.

De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam ontving in totaal vijf subsidies, voor projecten zoals het ontwikkelen van een nieuwe optische endoscopische beeldvormingstechniek om kanker op te sporen met een resolutie die 10 tot 100 keer hoger is dan wat momenteel mogelijk is. Inmiddels heeft het Antoni van Leeuwenhoek ook drie subsidies binnengehaald. Eén van deze projecten heeft tot doel de 'verborgen biologie' binnen kanker te onthullen en zich te verdiepen in het rijk van de diepgaande genetica om de ziekte beter te begrijpen.
Deze financiering creëert niet alleen belangrijke wetenschappelijke bevindingen, maar helpt ook de Amsterdamse AI-, technologie-, duurzaamheids- en life sciences-sectoren te laten groeien. De stad beschikt over talloze life sciences-hubs zoals het Amsterdam Science Park en het Amsterdam Life Sciences District, naast een bloeiende technologiegemeenschap. Samen samenwerken om de belangrijkste innovatie-ecosystemen van Amsterdam te versterken.

Uitgegeven door UvA.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >