< Terug naar nieuws
21 maart 2023
Kunstwerken gemaakt door AI worden als minder creatief beschouwd
Het antropocentrische wereldbeeld en de perceptie van creativiteit in AI-gegenereerde kunst: Een onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Een recent onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam toont aan dat mensen kunstwerken geproduceerd door kunstmatige intelligentie (AI) als minder indrukwekkend en creatief beoordelen dan kunstwerken die door mensen zijn gemaakt. Dit geldt vooral voor mensen die creativiteit als een exclusief menselijke eigenschap beschouwen, wat suggereert dat deze geringschatting van AI-gegenereerde kunst te maken heeft met een antropocentrisch wereldbeeld. Deelnemers in het onderzoek beoordeelden kunstwerken waarbij het label 'AI' was aangebracht als minder creatief dan kunstwerken met het label 'mens', ongeacht de inhoud. Deze bevindingen wijzen op een menselijke behoefte om een antropocentrisch wereldbeeld te behouden, nu dit onder druk komt te staan door recente AI-ontwikkelingen.
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems
14 November 2024
De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie
In het nieuwe beleid, De Amsterdamse Visie op AI, wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie (AI) een rol mag spelen in Amsterdam, en hoe deze technologie het leven in de stad mag beïnvloeden volgens de inwoners. Deze visie is tot stand gekomen na een maandenlang proces van gesprekken en dialoog, waarin een breed scala aan Amsterdammers – van festivalbezoekers tot schoolkinderen en van experts tot digibeten – hun mening gaven over de toekomst van AI in hun stad.
Lees meer >
14 November 2024
Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma
ICAI's Interview featured deze keer Gianluigi Bardelloni en Eric Postma, zij praten over de ontwikkelingen in hun ICAI Lab.
Lees meer >
14 november
AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs
De UvA is een nieuw project gestart waarbij het Teaching & Learning Centre Science onderzoekt hoe Generatieve AI, specifiek ChatGPT, kan bijdragen aan het verbeteren van academisch onderwijs. Binnen dit pilotprogramma aan de Faculteit der Natuurwetenschappen worden diverse toepassingen van GenAI in het hoger onderwijs getest en geëvalueerd.
Lees meer >