SVG Image
< Terug naar nieuws

30 September

De toekomst van computersystemen: snel en duurzaam

Professor Andy Pimentel van de Universiteit van Amsterdam werkt aan het ontwikkelen van computersystemen die niet alleen sneller, maar ook duurzamer zijn. Met de groei van AI en dataverwerking is dit belangrijker dan ooit.

De vraag naar snellere en krachtigere computersystemen blijft groeien door innovaties in AI en data-analyse. Tegelijkertijd wordt duurzaamheid steeds belangrijker, omdat het energieverbruik van de sector een zware belasting vormt voor het milieu. Professor Andy Pimentel van de Universiteit van Amsterdam onderzoekt hoe computertechnologie sneller en tegelijkertijd duurzamer kan worden. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op ingebedde systemen, zoals die in mobiele telefoons, televisies en geavanceerde machines zoals die van ASML.

 

Een belangrijk project is het Energy Labels-project, waarbij zijn team onderzoekt hoe ze het energieverbruik van digitale processen kunnen monitoren en verbeteren. Het uiteindelijke doel is een energiesysteem te ontwikkelen dat gebruikers kan adviseren over energiezuinigere keuzes.

 

Daarnaast is het optimaliseren van computersystemen essentieel voor de AI-revolutie. AI heeft zijn huidige populariteit te danken aan verbeterde algoritmes, de beschikbaarheid van data en de snelheid van computersystemen. Pimentel onderzoekt hoe grote AI-algoritmes op kleinere systemen kunnen draaien, wat cruciaal is voor toepassingen zoals zelfrijdende auto's, waarbij een stabiele internetverbinding niet altijd beschikbaar is.

 

Het onderzoek van Pimentel is een stap in de richting van duurzame technologische vooruitgang, met een focus op het combineren van snelheid en efficiëntie zonder het milieu verder te belasten.

 

Voor meer van dit soort onderzoek, bezoek de UvA's onderzoekspagina.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie

14 November 2024

De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie >

In het nieuwe beleid, De Amsterdamse Visie op AI, wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie (AI) een rol mag spelen in Amsterdam, en hoe deze technologie het leven in de stad mag beïnvloeden volgens de inwoners. Deze visie is tot stand gekomen na een maandenlang proces van gesprekken en dialoog, waarin een breed scala aan Amsterdammers – van festivalbezoekers tot schoolkinderen en van experts tot digibeten – hun mening gaven over de toekomst van AI in hun stad.  

Lees meer >

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma

14 November 2024

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma >

ICAI's Interview featured deze keer Gianluigi Bardelloni en Eric Postma, zij praten over de ontwikkelingen in hun ICAI Lab.

Lees meer >

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs

14 november

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs >

De UvA is een nieuw project gestart waarbij het Teaching & Learning Centre Science onderzoekt hoe Generatieve AI, specifiek ChatGPT, kan bijdragen aan het verbeteren van academisch onderwijs. Binnen dit pilotprogramma aan de Faculteit der Natuurwetenschappen worden diverse toepassingen van GenAI in het hoger onderwijs getest en geëvalueerd.

Lees meer >