< Terug naar nieuws

25 Maart 2024

Amsterdam UMC lanceert HartWacht

Het Amsterdam UMC zet grote stappen vooruit in de zorg voor hartpatiënten met de introductie van HartWacht, een vernieuwende e-healthtool. Deze technologie stelt patiënten in staat hun bloeddruk en hartritmestoornissen thuis te monitoren met behulp van een compact meetapparaat en een mobiele app. Deze ontwikkeling vermindert niet alleen de noodzaak van regelmatige bezoeken aan de cardioloog, maar zorgt ook voor nauwkeurigere en tijdigere medische interventies.

Ontwikkeld door de Cardiologie Centra Nederland (CCN) in 2016 en in samenwerking met Amsterdam UMC, heeft HartWacht al veelbelovende resultaten laten zien in het beheer van meer dan 3.000 patiënten. Het gebruik van dit e-healthprogramma heeft geleid tot een afname van spoedoproepen en -bezoeken, wat de effectiviteit in remote patiëntenmonitoring benadrukt.

Dit programma is vooral gunstig voor patiënten met hoge bloeddruk, hartritmestoornissen of hartfalen en biedt hen een handigere en minder ingrijpende gezondheidszorgervaring. Cardiologen bij Amsterdam UMC, Michiel Winter en Jasper Selder, prijzen de app voor het mogelijk maken van slimmer werken door niet-kritieke gezondheidsgegevens te filteren, waardoor ze zich kunnen concentreren op patiënten die onmiddellijke aandacht nodig hebben.

De introductie van HartWacht bij Amsterdam UMC markeert het ziekenhuis als de eerste academische instelling die een dergelijk uitgebreid remote monitoringprogramma implementeert, met plannen om het e-healthprogramma dit jaar uit te breiden met diabetes- en cardiovasculair risicobeheer.

Voor patiënten betekent dit niet alleen gemak, maar ook een gevoel van veiligheid, wetende dat ze onmiddellijke feedback kunnen ontvangen over hun gezondheidstoestand. Dit initiatief is een stap naar het toegankelijker, efficiënter en patiëntgerichter maken van de gezondheidszorg, wat uiteindelijk leidt tot betere patiëntresultaten en -tevredenheid.

Voor meer informatie, bekijk Amsterdam UMC.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >