< Terug naar nieuws

27 Juni 2024

Amsterdam aantrekkelijker voor start-ups dan Parijs en Berlijn

Uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Startup Genome blijkt dat Amsterdam, na Londen, de aantrekkelijkste stad van Europa is voor start-ups. Amsterdam scoort hoog op toegang tot financieringen en beschikbaarheid van talent. De stad staat wereldwijd op de dertiende plaats.

 

Amsterdam heeft zich gepositioneerd als een toonaangevende stad voor start-ups, waarbij het op meerdere punten beter scoort dan Parijs en Berlijn. Belangrijke factoren zijn de goede toegang tot financiering en de beschikbaarheid van talent en ervaring. Daarnaast groeien veel Amsterdamse start-ups succesvol door tot scale-ups, wat in steden als Parijs en Berlijn minder het geval is.

 

De waarde van het ecosysteem, gemeten als het totaal aan exit- en start-upwaarderingen over een periode van tweeënhalf jaar, is een van de indicatoren voor de ranglijst. Amsterdam staat in Europa in de top vijf, op enige afstand van Londen, maar dicht bij Parijs en Berlijn.

 

Hoewel het start-upklimaat het afgelopen jaar minder gunstig was vergeleken met de topjaren 2021 en 2022, laat het eerste kwartaal van dit jaar een herstel zien. Het aantal verkooptransacties stijgt en het aantal unicorns, bedrijven met een waardering van $1 miljard of meer, neemt toe.

 

Lees het volledige artikel: FD.nl

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >