< Terug naar nieuws
10 Juli 2024
Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub
Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.
Hoekstra, voorheen directeur van het Informatica Instituut, speelde een sleutelrol bij het opzetten van de MMD-hub. De missie van de hub is om de geavanceerde apparatuur en expertise van de universiteit te benutten om te innoveren op het gebied van de creatie van moleculen en materialen, en daarmee een impact te hebben op de kernonderzoeksthema's van de universiteit.
De MMD-hub zal wetenschappelijke ontdekkingen versnellen door experimentele gegevens te integreren met voorspellende modellen. Dit cyclische proces maakt de voortdurende verfijning en creatie van materialen met geoptimaliseerde eigenschappen mogelijk, waardoor nieuwe samenwerkingen tussen verschillende instituten worden bevorderd.
Hoekstra is enthousiast over het opbouwen van een dynamische MMD-gemeenschap en het bevorderen van samenwerkingsinspanningen. Ondanks potentiële financiële uitdagingen ziet hij kansen in publiek-private partnerschappen om innovatief onderzoek te financieren. In de komende twee jaar wil hij een zelfvoorzienende, levendige gemeenschap oprichten die erkend wordt vanwege zijn baanbrekende wetenschappelijke bijdragen.
De MMD-hub streeft ernaar wetenschappers en partners te verenigen bij het uitvoeren van hightech onderzoek en zo de grenzen van de moleculaire en materiaalwetenschap te verleggen.
Lees meer over de MMD- Hub hier.
Gepubliceerd door UvA.
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems
14 November 2024
De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie
In het nieuwe beleid, De Amsterdamse Visie op AI, wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie (AI) een rol mag spelen in Amsterdam, en hoe deze technologie het leven in de stad mag beïnvloeden volgens de inwoners. Deze visie is tot stand gekomen na een maandenlang proces van gesprekken en dialoog, waarin een breed scala aan Amsterdammers – van festivalbezoekers tot schoolkinderen en van experts tot digibeten – hun mening gaven over de toekomst van AI in hun stad.
Lees meer >
14 November 2024
Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma
ICAI's Interview featured deze keer Gianluigi Bardelloni en Eric Postma, zij praten over de ontwikkelingen in hun ICAI Lab.
Lees meer >
14 november
AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs
De UvA is een nieuw project gestart waarbij het Teaching & Learning Centre Science onderzoekt hoe Generatieve AI, specifiek ChatGPT, kan bijdragen aan het verbeteren van academisch onderwijs. Binnen dit pilotprogramma aan de Faculteit der Natuurwetenschappen worden diverse toepassingen van GenAI in het hoger onderwijs getest en geëvalueerd.
Lees meer >