28 november
AI brengt dierenleven in de Amsterdamse Waterleidingduinen in beeld
In de Amsterdamse Waterleidingduinen werken onderzoekers aan een duurzaam monitoringsysteem dat flora en fauna beter in kaart brengt. Met behulp van 65 zonne-energie aangedreven wildcamera’s worden continu beelden verzameld, die draadloos worden doorgestuurd naar een AI-platform voor soortenidentificatie. Dit systeem maakt het mogelijk om dieren zoals damherten, konijnen en vossen sneller en efficiënter te monitoren dan traditionele methoden.
Het project richt zich op:
- Herstel van konijnenpopulaties: De camera’s volgen het herstel van konijnen, die in de Nederlandse kustduinen sterk in aantal zijn afgenomen.
- In kaart brengen van andere zoogdieren: Moeilijk te observeren soorten zoals vossen en reeën worden nauwkeurig gevolgd.
- Kosteneffectiviteit: Hoewel de initiële kosten hoger zijn, kan het systeem over 10 jaar tot 43% goedkoper zijn dan traditionele methoden, dankzij lagere onderhouds- en arbeidskosten.
‘Soortenidentificatie met behulp van AI is veelbelovend, maar de modellen moeten nog verder worden verbeterd om volledig operationeel te zijn,’ legt onderzoeker Daniel Kissling uit. Het onderzoek biedt niet alleen nieuwe ecologische inzichten, maar ondersteunt ook duurzaam natuurbeheer in de Waterleidingduinen.
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems
31 December 2024
Terugblikken op de Amsterdam AI Thesis Award 2024
Lees meer >
30 December 2024
De Toekomst van Computing: Sneller en Duurzamer
Lees meer >
26 December 2024
AI in de Zorg: Hoe Amsterdam UMC Innovatie omarmt
Lees meer >