SVG Image
< Terug naar nieuws

28 november

AI brengt dierenleven in de Amsterdamse Waterleidingduinen in beeld

Wetenschappers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam werken samen met Waternet aan een innovatief AI-gestuurd monitoringsysteem. Dit systeem brengt met slimme camera’s en soortenidentificatie het dierenleven in de Amsterdamse Waterleidingduinen 24/7 in kaart.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen werken onderzoekers aan een duurzaam monitoringsysteem dat flora en fauna beter in kaart brengt. Met behulp van 65 zonne-energie aangedreven wildcamera’s worden continu beelden verzameld, die draadloos worden doorgestuurd naar een AI-platform voor soortenidentificatie. Dit systeem maakt het mogelijk om dieren zoals damherten, konijnen en vossen sneller en efficiënter te monitoren dan traditionele methoden.

 

Het project richt zich op:

 

  • Herstel van konijnenpopulaties: De camera’s volgen het herstel van konijnen, die in de Nederlandse kustduinen sterk in aantal zijn afgenomen.
 
  • In kaart brengen van andere zoogdieren: Moeilijk te observeren soorten zoals vossen en reeën worden nauwkeurig gevolgd.
 
  • Kosteneffectiviteit: Hoewel de initiële kosten hoger zijn, kan het systeem over 10 jaar tot 43% goedkoper zijn dan traditionele methoden, dankzij lagere onderhouds- en arbeidskosten.

 

‘Soortenidentificatie met behulp van AI is veelbelovend, maar de modellen moeten nog verder worden verbeterd om volledig operationeel te zijn,’ legt onderzoeker Daniel Kissling uit. Het onderzoek biedt niet alleen nieuwe ecologische inzichten, maar ondersteunt ook duurzaam natuurbeheer in de Waterleidingduinen.

 

Lees meer over het project op de website van de UvA.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Terugblikken op de Amsterdam AI Thesis Award 2024

31 December 2024

Terugblikken op de Amsterdam AI Thesis Award 2024 >

Op 12 december 2024 vierde we de winnaars van de Amsterdam AI Thesis Award 2024 tijdens ons Amsterdam AI Highlights Event. Het evenement bracht topwetenschappers en AI-professionals samen om het scriptiewerk te eren van de studenten.

Lees meer >

 De Toekomst van Computing: Sneller en Duurzamer

30 December 2024

De Toekomst van Computing: Sneller en Duurzamer >

Andy Pimentel, hoogleraar Parallel Computing Systems aan het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam, werkt aan twee grote uitdagingen in de wereld van computertechnologie: snelheid en duurzaamheid. Terwijl innovaties in AI en data-analyse de vraag naar snellere systemen vergroten, wordt de impact van energieverbruik op het milieu steeds urgenter.

Lees meer >

 AI in de Zorg: Hoe Amsterdam UMC Innovatie omarmt

26 December 2024

AI in de Zorg: Hoe Amsterdam UMC Innovatie omarmt >

Een belangrijk aspect van AI bij Amsterdam UMC is het verzamelen, opslaan en delen van data. Betrouwbare en goed beheerde gegevens vormen de basis voor effectieve AI-toepassingen. Naast interne inspanningen werkt Amsterdam UMC samen met regionale partners om datakwaliteit te verbeteren en innovatie te stimuleren.   De toepassingen van AI binnen Amsterdam UMC zijn divers. Een bloedkweekmodel kan bijvoorbeeld voorspellen of bloedafname op de spoedeisende hulp nodig is, wat onnodige behandelingen voorkomt. Voor hartproblemen helpt een AI-model bij het opsporen van subtiele afwijkingen in hartfilmpjes (ECG’s) en bepaalt het of vervolgonderzoek, zoals een MRI, nodig is.   Om de vertrouwelijkheid van patiëntgegevens te waarborgen, heeft Amsterdam UMC een beschermde AI-proeftuin opgezet. Hier worden veilige alternatieven ontwikkeld voor publieke platforms zoals ChatGPT. Deze projecten laten zien hoe AI zorgprocessen kan transformeren. Amsterdam UMC investeert daarnaast in opleidingen, zodat medewerkers leren hoe data en AI optimaal ingezet kunnen worden in hun werk.   Lees meer over deze baanbrekende ontwikkelingen en bekijk de video hier met voorbeelden.

Lees meer >