SVG Image
< Terug naar nieuws

14 september 2023

AI-Parade wegens succes verlengd tot en met najaar 2023

Sinds september 2022 is de AI-Parade langs 30 bibliotheken in Nederland gereisd. De AI-ontwikkelingen gaan razendsnel en de populariteit van generatieve AI heeft de belangstelling gewekt van veel burgers. Er is veel discussie over wat AI nu precies is en wat deze systeemtechnologie in de toekomst voor ons in petto heeft.

Voor de Koninklijke Bibliotheek, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nederlandse AI Coalitie aanleiding om de AI-Parade te verlengen tot en met het einde van dit jaar. De AI-Parade reist tot en met het najaar van 2023 langs 36 bibliotheken. Debatten, workshops en tentoonstellingen maken onderdeel uit van het programma van een AI-Parade. Het gaat om een variatie aan aansprekende activiteiten, die een groot publiek kunnen bereiken.

 

Doel AI-Parade

Het doel van de AI-Parade is inwoners van Nederland zo veel mogelijk voor te bereiden op een toekomst met AI. Het is van belang hen direct te betrekken en het niveau van kennis en bewustzijn over AI te verhogen. Om hen in staat te stellen de toepassing van AI zo goed mogelijk in hun dagelijks leven te kunnen benutten. 

 

Tijdens deze rondreizende tentoonstelling kunnen bezoekers van bibliotheken nader kennismaken met kunstmatige of artificiële intelligentie, ook wel AI genoemd. Centraal staan vragen als: wat is AI? Wat is het niet? Wat merk je ervan in het dagelijks leven? En wat zijn de gevolgen voor de samenleving in de toekomst? Binnen de programmering, die per bibliotheek één maand omvat, gaan AI-specialisteren, -ondernemers en -gebruikers in dialoog met de bezoekers tijdens sessies, workshops en andere activiteiten over AI-ontwikkelingen.

 

Selectie bibliotheken voor het najaar

Onderstaande bibliotheken zijn geselecteerd voor het huisvesten van de AI-Parade vanaf oktober 2023. De partners van de AI-Parade feliciteren hen van harte met de toewijzing en kijken uit naar zes nieuwe AI-Parades die bij zullen dragen aan de bewustwording van inwoners van Nederland over AI.

 

- Bibliotheek Dommeldal (onder andere Geldrop, Nuenen, Son en Breugel)
- Bibliotheek Rivierenland (onder andere Tiel, Beesd, Zaltbommel)
 

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over de maatschappelijke dialoog via de AI-Parade? Bezoek dan deze pagina of neem contact op met Náhani Oosterwijk. U kunt ook deze door de Koninklijke Bibliotheek ontwikkelde gids raadplegen waarin een aantal tips wordt gegeven hoe u zelf een discussie over AI binnen uw organisatie of omgeving kunt faciliteren.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie

14 November 2024

De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie >

In het nieuwe beleid, De Amsterdamse Visie op AI, wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie (AI) een rol mag spelen in Amsterdam, en hoe deze technologie het leven in de stad mag beïnvloeden volgens de inwoners. Deze visie is tot stand gekomen na een maandenlang proces van gesprekken en dialoog, waarin een breed scala aan Amsterdammers – van festivalbezoekers tot schoolkinderen en van experts tot digibeten – hun mening gaven over de toekomst van AI in hun stad.  

Lees meer >

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma

14 November 2024

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma >

ICAI's Interview featured deze keer Gianluigi Bardelloni en Eric Postma, zij praten over de ontwikkelingen in hun ICAI Lab.

Lees meer >

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs

14 november

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs >

De UvA is een nieuw project gestart waarbij het Teaching & Learning Centre Science onderzoekt hoe Generatieve AI, specifiek ChatGPT, kan bijdragen aan het verbeteren van academisch onderwijs. Binnen dit pilotprogramma aan de Faculteit der Natuurwetenschappen worden diverse toepassingen van GenAI in het hoger onderwijs getest en geëvalueerd.

Lees meer >