< Terug naar nieuws

9 Februari 2024

AI en de Groene Chemische Revolutie: Pionieren met Duurzame Materialen aan de UvA

In een recent project aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt AI ingezet om chemici te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe, duurzame materialen. Dit initiatief, genaamd AI4SMM, focust op het gebruik van AI voor het creëren van innovatieve oplossingen in verschillende domeinen zoals energieopslag, duurzaam staal, en veilige kunststoffen. Het project benadrukt het potentieel van AI om de ontwikkeling en implementatie van duurzame moleculen en materialen te versnellen, wat cruciaal is voor het bevorderen van een duurzame samenleving.
Bernd Ensing, universitair hoofddocent Computational Chemistry aan de UvA, heeft het over het concept van 'chemische grammatica'. Hij illustreert hoe AI, vergelijkbaar met het ontcijferen van menselijke talen, de complexe 'taal' van chemische structuren en hun interacties begrijpt. Dit proces maakt het mogelijk om nieuwe, duurzame materialen te ontwerpen door de relaties tussen moleculen te analyseren, waardoor snellere en efficiëntere innovaties in de materiaalwetenschap worden bevorderd. Het project belooft een revolutie in de manier waarop we naar materialen kijken en biedt een fascinerende inkijk in hoe AI de sleutel kan zijn tot duurzame innovaties.
 
Lees hier meer!

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >