< Terug naar nieuws

22 April 2024

Verantwoord verbinden op sociale media: het RE-LINK project

In het ERC-project RE-LINK onderzoekt Fernando P. Santos met zijn team de sociale effecten van algoritmen voor linkaanbevelingen op sociale media.

 

Het artikel in I/O magazine beschrijft het onderzoek van Fernando P. Santos, assistent-professor aan het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam, naar de impact van algoritmen die nieuwe connecties en groepen aanbevelen op platforms zoals Facebook, X (voorheen Twitter), en LinkedIn. Deze algoritmen, bekend als linkaanbevelingsalgoritmen, vormen de focus van het onderzoeksproject RE-LINK, gefinancierd door een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro.

 

Santos en zijn team onderzoeken hoe deze algoritmen de neiging van gebruikers beïnvloeden om pro-sociaal gedrag te vertonen, discriminatie op basis van groepsidentiteit te bevorderen of het verspreiden van valse of kwaadaardige informatie. Het doel van RE-LINK is om een algoritme te ontwikkelen dat verantwoordelijke linkaanbevelingen doet, die bijvoorbeeld niet de onderlinge hulpvaardigheid ondermijnen, geen bias of discriminatie verhogen, of mensen niet ontmoedigen om kwaadaardige inhoud te melden.

 

Het project is gestart op 1 maart 2024 en omvat een team van drie promovendi en een postdoc die gedurende vijf jaar de linkaanbevelingsalgoritmen zullen bestuderen. De resultaten van dit onderzoek kunnen belangrijke implicaties hebben voor de aanpak van sociale media bedrijven, vooral in het licht van de Europese Digital Services Act (DSA), die sinds februari 2024 van kracht is.

 

Bron: I/O magazine, NR1-2024, pagina 18

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >