< Terug naar nieuws

22 April 2024

Verantwoord verbinden op sociale media: het RE-LINK project

In het ERC-project RE-LINK onderzoekt Fernando P. Santos met zijn team de sociale effecten van algoritmen voor linkaanbevelingen op sociale media.

 

Het artikel in I/O magazine beschrijft het onderzoek van Fernando P. Santos, assistent-professor aan het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam, naar de impact van algoritmen die nieuwe connecties en groepen aanbevelen op platforms zoals Facebook, X (voorheen Twitter), en LinkedIn. Deze algoritmen, bekend als linkaanbevelingsalgoritmen, vormen de focus van het onderzoeksproject RE-LINK, gefinancierd door een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro.

 

Santos en zijn team onderzoeken hoe deze algoritmen de neiging van gebruikers beïnvloeden om pro-sociaal gedrag te vertonen, discriminatie op basis van groepsidentiteit te bevorderen of het verspreiden van valse of kwaadaardige informatie. Het doel van RE-LINK is om een algoritme te ontwikkelen dat verantwoordelijke linkaanbevelingen doet, die bijvoorbeeld niet de onderlinge hulpvaardigheid ondermijnen, geen bias of discriminatie verhogen, of mensen niet ontmoedigen om kwaadaardige inhoud te melden.

 

Het project is gestart op 1 maart 2024 en omvat een team van drie promovendi en een postdoc die gedurende vijf jaar de linkaanbevelingsalgoritmen zullen bestuderen. De resultaten van dit onderzoek kunnen belangrijke implicaties hebben voor de aanpak van sociale media bedrijven, vooral in het licht van de Europese Digital Services Act (DSA), die sinds februari 2024 van kracht is.

 

Bron: I/O magazine, NR1-2024, pagina 18

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >