< Terug naar nieuws

16 April 2024

Podcast: De Goede Gesprekken #26: verantwoordelijke digitale transformaties

Luister naar de nieuwste aflevering van "De Goede Gesprekken" op Spotify, waarin diepgaand wordt ingegaan op de ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van digitale technologieën.

Publicatiedatum van de podcast: 10 april 2024
Beschikbaar op: Spotify

 

In aflevering 26 van "De Goede Gesprekken" bespreekt Marieke de Goede, decaan, met Sennay Ghebreab (hoogleraar Sociaal Intelligente AI) en Tobias Blanke (universiteitshoogleraar Humanities and AI) het thema Verantwoordelijke Digitale Transformaties. Dit thema maakt deel uit van het UvA-brede programma 'themagebonden samenwerking', dat onderzoekers uitnodigt om nieuwe onderzoeksvragen te formuleren over maatschappelijk relevante thema's.

 

De aflevering belicht hoe digitale systemen, algoritmes en platforms eindeloze nieuwe mogelijkheden hebben ontsloten, maar ook ernstige sociale gevolgen kunnen hebben. De focus ligt op het stimuleren van ethische en verantwoordelijke benaderingen in de digitale transformatie. Luisteraars krijgen inzicht in hoe de UvA samenwerkt binnen en buiten de universiteit om deze uitdagingen aan te pakken.

 

Tot 23 mei kunnen UvA-onderzoekers die werken binnen het thema Verantwoordelijke Digitale Transformaties een Seed Grant aanvragen om multidisciplinaire onderzoeksvoorstellen te ontwikkelen in samenwerking met minstens één medeaanvrager van een andere faculteit.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >