SVG Image
< Terug naar nieuws

7 Oktober

AI4Fintech Community Gelanceerd met Gongceremonie bij Euronext en Inspirerend Evenement

Op vrijdag 4 oktober werd de AI4Fintech community officieel gelanceerd met een feestelijke opening van de Euronext-beurs in de ochtend, gevolgd door een middagprogramma waar meer dan 100 experts uit de financiële sector samenkwamen. Onder de aanwezigen bevonden zich vertegenwoordigers van banken, start-ups, toezichthouders en academische instellingen.

 

Op vrijdag 4 oktober werd de AI4Fintech community officieel gelanceerd met een feestelijke opening van de Euronext-beurs in de ochtend, gevolgd door een middagprogramma waar meer dan 100 experts uit de financiële sector samenkwamen. Onder de aanwezigen bevonden zich vertegenwoordigers van banken, start-ups, toezichthouders en academische instellingen.\

 

De dag begon met een delegatie bij Euronext Amsterdam, waar Jan Lintsen, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, de gong luidde. Hiermee werd de officiële start van AI4Fintech gemarkeerd, een initiatief dat gericht is op het bevorderen van AI-innovatie binnen de financiële sector.

 

Het middagprogramma werd geopend door Drona Kandhai, co-directeur van AI4Fintech, die de doelstellingen van de nieuwe community toelichtte. AI4Fintech streeft ernaar een samenwerkend ecosysteem te creëren waarin fundamenteel en toegepast onderzoek wordt gestimuleerd, interdisciplinaire samenwerking wordt bevorderd en sterke partnerschappen worden aangegaan met de industrie en overheidsorganisaties.

 

De keynote-sprekers waren onder meer Steven Maijoor, bestuurslid van De Nederlandsche Bank, die benadrukte dat er behoefte is aan regelgevingskaders om vertrouwen op te bouwen en verantwoord gebruik van AI in de financiële sector te waarborgen. Hij onderstreepte dat AI-modellen enorme potentie hebben, maar dat hun brede adoptie wordt belemmerd door een gebrek aan vertrouwen in hun zelfstandige werking.

 

Max Welling, hoogleraar AI aan de Universiteit van Amsterdam, hield een inspirerende lezing over de rol die AI kan spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Hij benadrukte dat AI kan helpen bij het 'uitvinden' van nieuwe materialen, wat de industrie en de schoonmaak van de planeet kan revolutioneren.

 

Tijdens een paneldiscussie, gemodereerd door Sander Klous (co-directeur van AI4Fintech), werden belangrijke uitdagingen besproken, zoals de afhankelijkheid van Big Tech, de rol van regelgeving en de mogelijkheden van AI om financiële systemen te transformeren. Panelleden van Rabobank, ING en Booking.com spraken over de noodzaak van regelgeving, ethisch AI-gebruik en het belang van verantwoord innoveren.

 

Het evenement markeerde het begin van een reeks toekomstige bijeenkomsten die gericht zijn op het versnellen van de verantwoorde toepassing van AI binnen de financiële sector.

 

 

 

PHOTO-2024-10-07-10-31-08_7PHOTO-2024-10-07-10-31-08PHOTO-2024-10-07-10-31-08_5

 

PHOTO-2024-10-07-10-31-08_6

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie

14 November 2024

De Amsterdamse Visie op AI: Een Realistische Blik op Kunstmatige Intelligentie >

In het nieuwe beleid, De Amsterdamse Visie op AI, wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie (AI) een rol mag spelen in Amsterdam, en hoe deze technologie het leven in de stad mag beïnvloeden volgens de inwoners. Deze visie is tot stand gekomen na een maandenlang proces van gesprekken en dialoog, waarin een breed scala aan Amsterdammers – van festivalbezoekers tot schoolkinderen en van experts tot digibeten – hun mening gaven over de toekomst van AI in hun stad.  

Lees meer >

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma

14 November 2024

Interview: KPN Responsible AI Lab met Gianluigi Bardelloni en Eric Postma >

ICAI's Interview featured deze keer Gianluigi Bardelloni en Eric Postma, zij praten over de ontwikkelingen in hun ICAI Lab.

Lees meer >

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs

14 november

AI pilots TLC Science: Generatieve AI in wetenschappelijk onderwijs >

De UvA is een nieuw project gestart waarbij het Teaching & Learning Centre Science onderzoekt hoe Generatieve AI, specifiek ChatGPT, kan bijdragen aan het verbeteren van academisch onderwijs. Binnen dit pilotprogramma aan de Faculteit der Natuurwetenschappen worden diverse toepassingen van GenAI in het hoger onderwijs getest en geëvalueerd.

Lees meer >